Ónodi Eszter lóháton

2015.10.26 22:43

Ónodi Eszter színésznő, jószolgálati nagykövet egy lovas terápiás foglalkozáson >

Vissza

Ónódi Eszter keresztben ül a lovon!

A ló hátán ülve mindenki számára kitágul a világ, azonban egy sérült vagy egyéb problémával küzdő gyermek számára sokszor még ennél is többet jelent mindez. A lovasterápia játékos formában, szabad levegőn, a ló által nyújtott különleges kapcsolat segítségével biztosítja azt a fejlesztést, amire a fogyatékkal élő vagy eltérő fejlődésű gyerekeknek szükségük van, és amely révén teljesebb életet élhetnek. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében támogatott Magyar Lovasterápia Szövetség fóti központjában kifejezetten ilyen gyermekekkel foglalkoznak. Az intézménybe most Ónodi Eszter, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete is ellátogatott, hogy megismerkedjen a gyógypedagógiai lovaglás jótékony hatásaival.

Kép: Magyar Lovasterápia Szövetség

Számos szülőnek kell szembenézni azzal a problémával, hogy gyermeke fejlesztésre szorul. Sokan nem tudják, hogy nemcsak sérült, de tanulási-, magatartásbeli zavarokkal küzdő vagy hiperaktív gyermekek számára is hatalmas segítséget jelenthet egy lovasterápiás foglalkozás. A fóti telephelyen év közben folyamatosan zajlanak a lovasterápiás foglalkozások, hetente körülbelül ezer ember fordul meg náluk. A kicsik sajátos nevelési igényűek, tanulási vagy magatartászavarral küzdenek, esetleg valamilyen fogyatékossággal élnek, több közöttük az autista vagy autisztikus.

Mit adhat egy állat közelsége egy sérült gyermeknek? Mekkora segítséget nyújthat egy terápia számukra? Ezekre a kérdésekre Bozori Gabriella, a Magyar Lovasterápia  Szövetség lovasterapeutája adta meg a választ.

- A lovasterápia keretében a gyermekek problémájának megfelelő módszert alkalmazzuk. Egy lóháton végzett speciális gyógytorna az állat mozgását használja ki. Ez a hippoterápia jól gyógyítja a központi idegrendszer sérüléseiből adódó mozgászavarokat, koordinációs problémákat, mert a ló lépésben egyenletesen mozog, ritmusosan ismétlődő kilengései áttevődnek a beteg testére és azt a normál emberi járás módjára késztetik mozgásra. A gyógypedagógiai lovastornán elsősorban az értelmi és érzékszervi fogyatékkal élő vagy figyelem-, és magatartászavaros, tanulási problémákkal küzdő gyerekek tudnak sikerrel részt venni. A lovas mediált pszichoterápia pedig a ló jelenlétét, mint pszichoterápiás eszközt használja fel. -

Közös gyakorlat.  Kép: Magyar Lovasterápia Szövetség

Ónodi Eszter színművésznő, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete maga is részt vett egy foglalkozáson.

- Nagy élmény volt számomra ez a mai nap. A foglalkozás végén, amiben aktívan részt vehettem, én magam is feltöltődtem, de ennél is nagyobb öröm volt látni, hogy sokszor már egy terápiás alkalom milyen pozitív hatást vált ki egy gyermekből. Biztos vagyok benne, hogy mind a gyermekek, mind a terapeutáik kemény munkája hosszútávon fantasztikus eredményeket hoz – foglalta össze tapasztalatait a Katona József Színház művésznője.