Sérülések a lovassportokban

2015.01.19 23:31

A lovassportok a lovaglás technikájának ismerete mellett a lovak szeretetét, alapos ismeretét is megkívánják. A jó lovas empatikus és tapasztalt, harmóniában van lovával, ismeri jelzéseit. A lovassportokban is vannak azonban tipikus sérülések és adódhatnak váratlan helyzetek >>>>>

Vissza

A lovassportok a lovaglás technikájának ismerete mellett a lovak szeretetét, alapos ismeretét is megkívánják. A jó lovas empatikus és tapasztalt, harmóniában van lovával, ismeri jelzéseit. A lovassportokban is vannak azonban tipikus sérülések és adódhatnak váratlan helyzetek. A lovassportok nagyon veszélyesek, a statisztikák szerint a halálos sportsérülések 25 százaléka ebben a sportágban következik be.

A lóról való leesés valamint a ló és lovas együttes bukásának okai közt csak második helyen áll a lovas tapasztalatlansága, képzetlensége. A különböző lovasbalesetekről készült statisztikák legtöbbje nem veszi figyelembe, hogy a lóval való bánásmód milyen nagy szerepet játszik a különféle balesetekben. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a ló egy érző élőlény, ezért a lovassportokban a sikeres eredmény elérésének alapja, a balesetek és sérülések elkerülésének kulcsa a ló és lovas összhangja, jó kapcsolata, a lóval való bánásmód, a lónak mint sporttársnak a tisztelete.

Ahhoz, hogy valaki magabiztos legyen a nyeregben, jó egyensúlyérzékkel kell rendelkeznie. Ehhez erős törzs- és lábizomzat, valamint rugalmas csípő és medencetájéki ízületek szükségesek. A ló jármódjától (lépés, ügetés, vágta) függően a lovas különböző izomcsoportjai dolgoznak.

  • Milyen balesetek következhetnek be a lovassportokban?

Ahogy már említettük a leggyakrabban a lóról való leesés fordul elő, aminek oka a lóval való helytelen bánásmód, illetve a tapasztalatlanság, felkészületlenség. A balesetek több mint 60 százalékában csonttörés következik be, gyakoriság szempontjából ezt követik a koponya-, gerinc- és lágyrészsérülések.

A különböző testtájakat érintő sérülések előfordulási gyakoriságát a három szakágban az alábbi táblázat mutatja:

Tapasztalatlanság, figyelmetlenség, a lovak hiányos ismerete következtében a lovast megrúghatja a ló, ráléphet a lábára vagy nagyon ritkán megharaphatja. Ezek azonban kirívó esetek, amelyek kellő odafigyeléssel, óvatossággal és a lóval való megfelelő, gondos bánásmóddal megelőzhetők. Túlterhelésből adódó sérülések inkább a lovaknál fordulnak elő, a lovasoknál kevésbé. A lovaglás, a ló háromdimenziós mozgása kedvező hatással van a gerinc egészségére, az izomzat fejlődésére. Elhivatott és hivatásos lovasoknál nagyon ritkán fordul elő, hogy nem gondozzák megfelelően lovaikat, de ha mégis elhanyagolják az állatot, a ló esetleges sérülései súlyos balesetekhez vezethetnek.

  • WEBBeteg – B. M.
  • Forrás: resource.metapress.com