Százmilliós beruházást terveznek a lovardák

2014.01.02 19:38

Összefogásban fejlesztik tovább a Dél-Dunántúlon a térségia lovasturizmust az ágazatban érdekelt állattartók, szolgáltatók.  >>> 

Vissza

Összefogásban fejlesztik tovább a Dél-Dunántúlon a térségi lovasturizmust az ágazatban érdekelt állattartók, szolgáltatók. Első lépcsőben a kínálat közös népszerűsítése az alapvető, jövő évtől azonban jelentős létesítményfejlesztésre készülnek.

– A gyógy- és termálvízre alapuló turisztikai szolgáltatókhoz hasonlóan mi a lovas ágazatban alakítottuk meg összefogásunkat az aktív, a fejlesztések iránt elkötelezett vállalkozások részvételével. Mivel a régióban elsősorban Baranya és Somogy megyében van nagy hagyománya a lovas idegenforgalomnak, az összefogás tagjai is Pécs, Mohács, Siklós, Dunaszekcső és Kaposvár környékéről kerültek ki – tájékoztatott az új kezdeményezésről Gonda Tibor, a Dél-dunántúli Regionális Lovasturisztikai Egyesület elnöke.
A tizenöt alapítóval megalakult összefogás az első lépcsőben a szolgáltatók kínálatának közös népszerűsítését – prospektust, vásári részvételt, internetes értékesítést – tervezi, a későbbiekben a szakmai képzésben, illetőleg a lovardák minősítésében is szerepet vállal.
– Országos viszonylatban a főváros környéki, a nyugat-magyarországi és a Nyíregyháza környéki turisztikai lovas élet ugyan élénkebb a mi térségünkénél, szakmai szinten azonban mindig példaként említik a dél-dunántúli régió lovas vállalkozóinak összefogását. A megjelenésben, értékesítésben való együttműködésünk kiteljesedését követően a jövő évtől nagyobb lélegzetű, a lovardák megjelenésének, szolgáltatásainak minőségét javító fejlesztésre készülünk, amelyre 500-800 millió forint közötti forrást remélünk a Regionális Operatív Program keretében – beszélt a későbbi tervekről Gonda Tibor.
Az utóbbi néhány évben örvendetes mértékben növekedett az érdeklődés a lovasturizmus iránt a régióban is. A gyarapodás egyaránt mutatkozik mind a belföldi, mind pedig a más országból érkező vendégek körében. Baranya a Mecsek, a Duna és a Dráva mente vonzerejére alapozva különösen népszerű a tereplovaglás szerelmesei számára, de hasonló szépségeket tud felvonultatni a Zselicség is.
Az összefogó szolgáltatók az ágazat további felfutására számítanak. A lovaglás egyre kedveltebb a fiatalok, különösen a gyerekek körében, amit jól mutat a nyári lovastáborok népszerűsége is. A lovaglás – nem csak a felszerelést, hanem a kapcsolódó ellátást tekintve is – nem megfizethetetlen turistahobbi, mindent összevetve olcsóbb például a téli sítúráknál.

Kaszás Endre, Dunántúli Napló