Varázslatos lovak - lovasterápia testközelből

2017.12.01 17:00

Napjainkban egyre ismertebbé válik a lovasterápia, amelyet sikerrel alkalmaznak különböző mozgásszervi, pszichés és fejlődési zavarok kezelésére. A módszerről beszélgettünk Bozori Gabriellával, a Magyar Lovasterápia Szövetség alelnökével >>>

Vissza
  • Az elmúlt években egyre több szó esik arról, mi is az a lovasterápia, cikkek, interjúk jelennek meg a témában. Könnyebben találják meg önöket azok, akiknek szüksége van rá?
Az utóbbi időben egyre könnyebb megtalálni minket, és mivel a szövetség honlapján e-mail cím, telefonszám is fent van, könnyen be lehet jelentkezni, ez természetesen a fóti terápiákra vonatkozik.
 
  • Hogy jut el egy szülő odáig, hogy megkeresse önöket?
Ha egy gyermek valamilyen problémával küzd, például elmarad a beszédben vagy a mozgásfejlődésben, az óvodás korára általában kiderül. Ekkorra a szülők már eljutnak sok helyre, nevelési tanácsadóba, autizmus kutató központba, Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői Bizottsághoz, ahol diagnosztizálják a gyermek problémáját. Sokszor ezekben az intézményekben dolgozó szakemberek javasolják a lovasterápiát, aminek hatására a szülők elkezdenek keresgélni. Olyan is van, hogy az óvodák, iskolák pedagógusai javasolnak minket. Az elmúlt húsz év munkája meghozta a gyümölcsét, ma már szakmai berkekben és a szülők számára is ismert a módszer.
 
  • Honnan tudjuk, hogy hova érdemes fordulni?
Mindenképpen fontos megnézni, hogy a lovasterápiát hirdető intézmény terapeutája kapott-e hivatalos képzést. Ezt az országban egyedül a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítványnál lehet megszerezni, ezért honlapunkon ennek könnyű utána nézni. Sajnos sokan hirdetnek képzettség, szükséges tárgyi feltételek és terápiára alkalmas lovak megléte nélkül is hasonló foglalkozásokat.
 
  • Létezik olyan állami támogatás, amely segítségével azok a családok is igénybe vehetik a terápiát, akik számára ez a kelleténél nagyobb anyagi terhet jelent?
Sajnos nincsen ilyen jelenleg, de alapítványunk és a szakma képviselői évek óta folytatnak tárgyalásokat az OEP-pel, hogy a terápia részben vagy egészen bekerülhessen az államilag támogatott terápiák körébe. Mi nem adtuk fel a reményt, és vannak olyan pillanatok a tárgyalások során, amikor úgy érezzük, hogy a jövőben ez meg is tud valósulni.
 
  • Mennyire drága egy foglalkozás?
Egy foglalkozás költsége 10-12 ezer forint. Ebben az összegben nem csupán a terapeuta díja, de a ló összes tartási költsége, fűtés, takarmány, villany is szerepel, ám tudjuk, hogy ez a legtöbb család számára irreális megterhelést jelent. Fontos számunkra, hogy ne csak azoknak a gyermekeknek legyen lehetőségük lovasterápiára járni, akinek a szülei anyagi helyzete ezt engedi, ezért Fóton van lehetőség arra, hogy a család alapítványi támogatást kérjen, és így a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat segítségével csupán húsz százalék önrészt kell fizetni.
 
  • Hogyan lehetne összefoglalni azt a többletet, amit egy ló adhat a terápia során?
Azt szoktam mondani, hogy ez egy nagyon összetett hatásegyüttes. A gyermek felül a ló hátára, a ringató mozgás a hordozó funkción túl egy kellemes élmény. A mozgás koordinációra, az egyensúlyérzékre, az izomtónus szabályozására is nagyon jó hatással van. A lovakban az a varázslatos, hogy mivel ők maguk is társas lények, és csoportban élnek, ezért nagyon fejlett kommunikációval rendelkeznek. Nekik a természetben a túlélést jelenti, hogyan reagálnak a környezetre, ezért borzasztó szenzitívek, és nem csak a külvilágra, a velük együtt dolgozó emberre is. Átveszik a rezdüléseinket, nem is kell hozzá felülni a hátukra. Mivel csoportosan, hierarchiában élnek, fontos, hogy a velük dolgozó embert el tudják fogadni. Nagyon sok gyermek számára óriási motivációt jelet az, hogy lóháton ülhet. Hajlandóak például olyan szituációba belemenni, amibe egyébként nem.
 
  • Felnőttek számára is hasznos lehet a lovasterápia?
Igen, főleg a hippoterápia és a pszichoterápia területén. Egy balesetben megsérült ember rehabilitációjában is kiválóan alkalmazható, de olyan kórképeknél is, amelyek kialakulása fiatal felnőttkorban történik, mint például az evészavar vagy valamilyen szenvedélybetegség.
 
  • A lovakra hogyan hat egy ilyen foglalkozás?
Nagyon érdekes, mert a terápiás állatok pontosan tudják, hogy most foglalkozás van és „viselkedni” kell. Sokszor előfordul, hogy egy ép lovashoz teljesen másképpen viszonyul az állat. A másik érdekesség, hogy ugyanúgy, ahogyan a lovak hatnak a gyermekekre, a gyermekek is hatnak a lovakra. Látszik, kinek szeretnek a közelében lenni, és ki az, akitől tartózkodnak. Persze minden esetben együttműködnek, de mégis észrevehető a különbség.
A ló is hat a gyermekre, például egy túlmozgásos páciens egy ló hátán a foglalkozás végére megnyugszik. Ezért ilyenkor kifejezetten békés lovakat szoktunk adni. Ez fordítva is igaz, van, amikor egy inaktív gyermek, akinek egy élénk lovat adunk, maga is felélénkül. Egyébként az egész terápia maga egy háromszögben zajló interakció, a ló, a páciens és a terapeuta is hatnak egymásra.
 
  • Forrás: Családháló.hu
  • Fotó: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat