A főtörzsőrmester, aki szabadidejében csikós

2018.02.11 22:07

Eke Zoltán gyerekkorában szeretett bele a lovakba és a csikós világba, nyolcévesen már lóháton baktatott a környéken. Sátán született, és itt ismerkedett meg a lovakkal >>>

Vissza
Eke Zoltán 1993-ban jelentkezett a rendőrséghez, és a BRFK lovas alosztályához kérte magát. Itt tanult meg igazán lovagolni, és az idomítás alapjait is itt sajátította el.
 
15 éve kezdett el komolyan csikóskodni, ekkor vette az első lovát is. A mostani lova Favory Vihar, egy hároméves lipicai csődör, kezdetben nagyon félt az ostor csattogásától, de már megtanulta, hogy nem kell tőle félnie, már akár a hátán ülve, a feje fölött is forgathatja a karikást Eke Zoltán.
 
Ha épp viharral tart egyik faluból a másikba, még fatolvajokat is szokott fogni, ekkor szolgálatba helyezi magát, és visszatartja a tolvajokat a rendőrség megérkezéséig.
 
Azt is megtudtuk, hogy Eke Zoltán patracon lovagol, ez egy nyeregszerűség, ami nincs a lóhoz rögzítve, ezért végig egyensúlyban kell lennie a lovasnak, hogy ne billenjen ki, vagy essen le. A csikósélet többi hagyományát is ápolja: gyakran készül náluk slambuc, és az ostorkészítést is tanulja.
 
Korábban a hortobágyi ménesgondnokok ruháját viselte, de ma már a szilvásváradi hagyományokat szeretné továbbvinni, ezért indigókék gatyát, inget és piros pitykés mellényt visel, és csikóskalapot, ami az eső ellen is véd – írja a Zsaru Magazin.
 
  • Forrás: index.hu