A hucul ló nem ismer akadályt

2017.08.19 23:39
Augusztus 18-20.  között rendezik a kilencedik Hucul Lovasnapokat és vele párhuzamosan a hatodik Nemzetközi Patkolókovács Versenyt Jósvafőn. 
Augusztus 18-20. között rendezik a kilencedik Hucul Lovasnapokat és vele párhuzamosan a hatodik Nemzetközi Patkolókovács Versenyt Jósvafőn >>>
Vissza
Az idei Jósvafői Lovasnapokat immár kilencedik alkalommal rendezik meg az Aggteleki-karszt hegyei közt megbúvó kis hegyi faluban. Az évente megrendezett huculösvény a helyi kislófajta egyik legnagyobb megmérettetése.
A hucul ló
  • A Kárpátokban kialakult fajta jelentősen eltér más fajtákétól, a kultúrfajtákhoz szokott szemű ember számára szokatlan a primitív fajtákra jellemző apró termet. Kicsisége ellenére nem kelti csökött ló benyomását. A középhosszú gyakran hosszú nyakat dúsan fedi a sörény mely vastag szálú a sűrű üstökkel együtt. Igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg. Itt irányítás nélkül, nagy biztonsággal jut túl minden akadályon.
Huculösvény
  • A közel 15 éves múltra visszatekintő huculösvény verseny azért jött létre, hogy a Krakkói Egyetem által kitalált akadályverseny lehetővé tegye ezen lófajta biztos léptűségének, irányíthatóságának, megbízhatóságának mérését.
Az ügyességi vetélkedőn találkozhatunk épített és természet adta, vizes, hegyes akadályokkal - keskeny árkokat vagy víz feletti, magasra emelt pallókat, meredek vízmosásokat, patakmedreket, természetes fix, engedelmességi és verhető ugrásokat, ijesztő (pl. szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.
A patkolókovácsok saját nemzeti praktikáikat is megosztják egymással, képümkön a francia Lea Mathieu üti a vasat.
A patkolókovács verseny célja a tradicionális patkolókovács szakma művelőinek megmérettetése, tudásuk átadása és megőrzése az utókor számára. A versenyen a kovácsok bemutatják a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, ezzel elősegítve egymás szakmai fejlődését.
  • Fotó: MTI/Komka Péter

Szárazon, vizen és lovas íjászokkal:

/album/a-hucul-lovasnapo-lovas-ijaszai/dkom20170819015-1024x681-jpg1/ /album/a-hucul-lovasnapo-lovas-ijaszai/dkom20170819020-1024x681-jpg/