A széna adagolásának hatása lovainkra

2017.11.21 20:52

Jön a téli etetés, érdemes odafigyelni. Egy friss francia kutatás bizonyította, amit régóta tudunk: sokkal jobb, ha megfelelő ütemben adagoljuk a szénát a lónak. És még barátságosabb is lesz hozzánk a négylábú >>>

Vissza
Nyakunkon a tél, eltűnőben a legelőkön a zöld fű.  A lovak többsége az év egy részében kiegészítő takarmányt igényel. Erre a legalkalmasabb a széna, amely nyersrostban gazdag és ezáltal segíti az emésztési folyamatot. Egy átlagos hobbilónak naponta 8-10 kilogramm rétiszénára van szüksége. Az átlagon felüli használatban lévő, kemény munkát végző  lovak (például tenyészállatok vagy versenyzők) igénye természetesen ennél több.
A természetben a lovak naponta körülbelül 16 órát töltenek legeléssel. Ezt érdemes figyelembe venni a legelőn kívüli etetés során, vagyis a téli időszakban is.  
Amennyiben a szénát szabadon etetik, a ló képes rövid időn belül nagy mennyiséget felfalni belőle és ez problémákat okozhat. Több megoldás is kínálkozk a táplálékfelvétel lassítására. Közelíthetjük a legelés sebességét például szénaháló vagy szénazsák használatával, amelyek növeliki a táplálékfelvétel idejét: minél kisebbek a háló, vagy zsák lyukai, annál lassabban eszik a ló. Így alaposabban megrágja a takarmányt, ráadásul mindez érdekes és kellemes foglalatosság számára. Mindemellett ma már csúcstechnológiás megoldások is segítenek a lovak ideális takarmányozásában: az automatizált etetők a beépített érzékelőnek köszönhetően lehetővé teszik, hogy a ló elé mindig a megfelelő szénaadag kerüljön. A szenzor beazonosítja az állatot és a gazdája által megszabott szénamennyiséget adagolja a lónak.
 
A gyakorlati tapasztalat jó ideje azt mutatta, hogy az etetés módja jelentősen befolyásolhatja a lovak fizikai-egészségi állapota mellett az állatok hangulatát is. Ennek nyomába eredtek nemrég a szakemberek Franciaországban. Azt kutatták, hogyan változik a lovak testi-lelki állapota a különféle etetési módszerek hatására.
 
A kísérletet  38 lóval egy hónapig végezték a francia kutatók. A vizsgálat során a lovaknak három különböző módon adták a szénát.  Az egyik a korlátok nélküli szabad etetés volt. A másik, amikor szénazsákot alkalmaztak. A harmadik esetben adagolóval felszerelt etetőt használtak. Közben folyamatosan vizsgálták és elemezték a lovak állapotát, viselkedésüket és hangulatuk változásait.
 
Az etetés lassítása minden szempontból jótékony hatást váltott ki. Jóval kevesebb emésztési panasz fordult elő és kiegyensúlyozottabbá vált az állatok viselkedése, amikor zsákból  vagy etető berendezéssel adták számukra a táplálékot. Az optimálist közelítő, testre szabott adagolás alkalmazása esetén általánosan és jelentősen javult a lovak kezelhetősége, kifejezetten jobb lett a viszonyuk az emberekkel.