Avar lovas kel életre a Déry Múzeumban

2019.10.03 22:42

Avar páncélos lovas kel életre a Déri Múzeum legújabb időszaki kiállításán. A 2017-ben feltárt sírban megtalálták a 7. században élt harcos lamellás páncélját is. Ez igazi különlegességnek számít, hiszen a kárpát-medencében ez az első olyan avar kori vért, ami teljesnek mondható...

Vissza

A legmodernebb módszerekkel készítették el az avar kori páncélos arcrekonstrukcióját és életnagyságú modelljét. A 2017-ben, az M35-ös autópálya régészeti feltárásánál kerültek elő azok a maradványok, amik alapján elvégezték a rekonstrukciót.

- A lovával együtt temették el a harcost, a páncélon kívül megmaradt a teljes fegyverzete. Tehát megmaradt az íja, megmaradtak a nyílvesszők és a hegyek, a fémhegyek. Megmaradt a ruházatából néhány foszlány - mondta Angi János, a Déri Múzeum igazgatója.

Igazi különlegességnek számít a lovas lamellás páncélzata, ami mostani állapotában több mint 12 kilót nyom. Soha nem került még elő ilyen hatalmas méretű és súlyú lelet.

Papp László polgármester azt mondta: a különböző építkezéseken, iparterületeken zajló régészeti feltárásoknak köszönhetően sok értékes lelet kerül a Déri Múzeum tulajdonába.

- Valóban a Déri Múzeum egy olyan professzionális régészeti munkát végez a régészeti feltárásokon keresztül, amely nem csak az avar kori leletet, hanem más, a régióban, Debrecen vagy Debrecen környékén talált leleteket is felszínre tudja hozni, láthatóvá tudja tenni - közölte Papp László polgármester.

Az év végéig látható időszaki bemutatón korábban feltárt értékes avarkori leleteket, mint például Danuta aranypártáját és egyedi ékszereket is megcsodálhatnak a látogatók.

A fentiekről videón is tájékozódhatunk ide, az avar lovas.mp4 linkrevagy a lenti nagy képre kattintva: