Az élet csodája: csikó születik + VIDEÓ!

2018.02.06 22:04

A születés az élet csodája. Igazi varázslat, ahogyan egy új élet világra jön. Ahogy anya és kicsinye először érintik meg egymást, mindennél különlegesebb látvány. Egy ilyen megkapó élményt kínál ez a videó >>>

Vissza

Varászlatos élmény látni, ahogyan egy  csikó világra jön, ott lenni, amikor a kanca szeretettel ápolni kezdi kicsinyét. A fáradt mama féltő gondoskodással tisztogatja utódját, míg a kicsinye táplálék után kutatva bújik hozzá... Ha kiscsikó születésére gondol az ember, ezek a képek peregnek le képzeletében. Ezúttal azonban nem szükséges emlékezetünkben kutatni, mert ide vagy az alábbi képre kattintva megelevenedik előttünk egy csodaszép jelenet a francia videón. Szépséges képsorok: születés és ismerkedés a világgal...

  • Forrás: france.tv/france-2

Csoda a születés és igen csak izgalmas, ahogy a kiscsikó ismerkedik az élettel, a világgal. És amikor a csikó már felcseperedve él a többi ló közt, felmerül a kérdés, vajon honnan ismeri fel saját anyját a mezőn békésen legelő számtalan kanca közül? Milyen cinkos jelek és ösztönök kötik össze őket? És egyáltalán, miért mindig hajnalra születnek a csikók, és miért erőlteti anyjuk, hogy azonnal lábra álljanak?
 
A csikó születését hormonális jelzések és érzékszervi stimulusok komplex egysége befolyásolja. A vemhességet első sorban a progeszteron szabályozza, melynek mennyisége egy nappal a születés előtt mennyisége hirtelen a töredékére csökken. A progeszteron és ösztrogén arányának változása indítja be a születés folyamatát. Az ellés folyamatában más hormonok is fontos szerepet játszanak. Közéjük tartozik a relaxin, mely lazítja a méhnyakat, vagy az oxitocin, mely a szülés megindulása előtt a magzatvíz kiürüléséért felelős.
 
Egy tanulmány kimutatta, hogy a vemhes kancák képesek befolyásolni az oxitocin kiválasztását. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a lovak hogyan képesek egy napon át visszatartani, az éjszakába nyújtani a vajúdást. A hormonok arányának vemhesség idején végbemenő változásai váltják ki a kanca anyai ösztöneit is. Vajúdás után az olyan érzékszervi stimulusok, mint a magzatvíz illata, a csikó közelsége, vagy akár halk hangjaira adott reakció az  azonnali kötődést és gondoskodás, a többszörös anyák pedig már szemmel láthatóan nagyobb rutinnal látják el újszülött kicsinyeiket.
 
A hormonális folyamatok, az érzékszervi élmények és tapasztalatok összessége hozza létre tehát a kanca és az utódja közti érzelmi kötődést. Ezért látjuk azt, hogy születése után erőteljes mozdulatokkal tisztogatja és fújkálja kicsinyét. Amint végzett a csikó tisztogatásával, máris szelíden, de erélyesen bátorítja, hogy saját lábára álljon. Az életösztön vezérli, hiszen egykor a vadon született csikónak minél gyorsabban meg kellett tanulnia ügyesen mozogni. Elég gyorsnak kellett lennie ahhoz, hogy anyjával együtt minél hamarabb elhagyhassa a szülőszobát, hiszen a vér szaga azonnal odacsalta a ragadozókat. Tehát a versenyszellem a lovakkal együtt születik, hiszen háziasításuk előtt ez volt az egyetlen lehetséges megoldás a fennmaradásra. Ezért szülnek általában éjszaka a lovak, és ezért áll pillanatok alatt négy lábra a csikó.
 
Sok szakértő tanácsolja, hogy a lovasok ha jelen vannak is, ne avatkozzanak be a kiscsikó születésének természetes folyamatába. Hagyják, hogy minden menjen a maga útján! Hiszen ha közbeavatkoznak, az kedvezőtlenül befolyásolhatja a kanca és a csikó közt kialakuló létfontosságú kötődést. Ugyanígy nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy világrajövetelekor a csikó védtelen a kórokozókkal szemben. Rövid idő leforgása alatt kell lenyelnie azt a pár csepp kolosztrumot, ez alakítja kis ugyanis a belső védekező rendszerét az első hónapokra a betegségekkel szemben, míg ki nem alakul a saját immunrendszere. Ha a születés után két órával sem sikerül megtalálnia a kanca emlőit, már lehet neki segíteni, fejét finoman a célpontra irányítva. Ha három órával a születés után sem sikerül lenyelnie az előtejet, azonnal hívjunk állatorvost!