Bonyodalmak az esküvői fogat útvonalán

2018.03.10 23:25

Ritkán előforduló esemény, hogy valakit négyesfogat visz az esküvőjére. Ez Csongrádon 1974-ben eseménydúsan történt meg. Ornyik Sándor múltidéző lovas törénete ezúttal erről szól >>>

Vissza
Bevezetőként bemutatom az akkori vőlegényt, Ruszka Barnát, aki akkoriban az országos hírű Tisza Bútoripari Vállalat csongrádi gyárának volt a főmérnöke. Kedves, jó modorú, jól képzett szakember volt, akit barátai és munkatársai csak Barna névvel illették, mert ő sem elvtárs, sem úr nem volt. A gyár termelésirányításának napi idegfeszítő munkáját műszak utána Petőfi MTSZ Exportistállójában vezette le. Naponta járt lovagolni. Egy kikötése volt csupán, hogy amelyik lóval ő foglalkozik, azt más ne lovagolja. Az általa lovagolt apai vonalon trakehneni ősöktől származó Széplak I-13-as Formás I.-10 apaságú 3-4 éves sajátnevelésű csikók kivétel nélkül nyugati államokba _Anglia, NSZK, Ausztria, Svájc-kerültek eladásra.
 
Rendkívüli érzéke volt a lóidomításhoz és belovagláshoz. Édesapja és édesanyja pedagógusként dolgoztak, Ő génjeiben őseitől örökölte a lószeretetet. Magánélete az időben rendezett volt, csupán a nősülést nem hamarkodta el, így az agglegények táborát növelte. Egyik szenvedélye a ló volt, a másik a fotózás. E kettőt szabadidejét nem kímélve, szívvel-lélekkel végezte. 
 
Jó barátok voltunk, magánéletének jelentősebb gondjait megosztotta velem. Az idő már őszbe hajlott, amikor október tájékán közölte velem, hogy megnősül. Tőlem csupán azt kéri, hogy az esküvői menet fogatait állítsam elő.
 
Kérését teljesítve a menetet úgy szerveztem meg, hogy elöl megy a vőfély és a násznagyokat szállító kettesfogat, melyet egy hollófekete és egy hófehér kanca húzott, fekete eredeti sarabán típusú kocsiba fogatolva. A lovakon pedig vágott-sallangos eredeti magyar szügyhám díszelgett.
 
A második fogat vitte a menyasszonyt és a vőlegényt. A sárga törzskanca négyesünk 1974-ben nyerte meg a Dél-kelet Magyarországi Területi Lovas Bajnokságot. A sportteljesítmény mellett szép is volt a négyesfogat. A cseklészi sárga kocsi előtt csipkés, veretes lószerszámok, fonott sallangokkal, és minden lószerszámon más hangtónusú csengők egyedi élményt nyújtottak. Mivel a sárga törzskancák 1972-től a CP (Csongrádi Petőfi) besütést kapták nyeregtájon, így egységes monogramok díszítették a fogat üléstakaróit és a fogatosok egyedi készítésű ruháit is.
 
A reprezentatív fogatok már indulásra már indulásra várakoztak a menyasszonyos ház előtt, amikor kivágódott a kiskapu, a vőlegény felugrott egy kerékpárra és nagy sebességgel elhajtott. Mint ahogy utólag kiderült, a gyülekező násznép közül valaki megsúgta Barnának, hogy merénylet van szervezve az útvonalon és a Fövenyi utca Fő utca felőli végén már egy fogat várakozik. Utólag nekem Barna az esetet részletesen elmondta. Baráti köre előzőleg megfogadta a félszemű Domokos nevű fuvarost, aki abban az időben egy öreg szürkesovány lóval fát fuvarozott. A rosszul takarmányozott lónak kiállott a csípőcsontja, élesen látszottak az oldalbordái.
 
A barátok által összegyűjtött pénzt átadták az öreg fuvarosnak és a teendőkről részletesen eligazították. Düledező félben lévő rossz parasztkocsiját rakja meg lótrágyával, és a megadott napon, a megjelölt órában álljon ki fogatával a Fövenyi utca Fő utca felőli végére. A trágyás kocsinak a látványa sem volt közömbös, a jellegzetes szúrós ammóniák szag pedig messze terjengett. Menjen ki gyalog a Fő utcára és figyelje, mikor jön a lakodalmas fogatos menet. Hajtson elébe, ügetésben menjen a menet előtt a tanácsháza irányába, és ne hagyja magát elkerülni (megelőzni).
 
Domokos bácsi már a sarkon várakozott, amikor Barna leugrott mellette a kerékpárról. Rákiáltott az öregre és felszólította, hogy azonnal forduljon vissza és takarodjon a helyszínről. Az öreg meghallgatta Barnát, majd közölte, hogy ő kapott egy feladatot és azt végre is hajtja, mert ő a pénzt már felvette.
 
A váratlan kijelentés és a rövid idő Barnát gyors cselekedetre sürgette, elővette pénztárcáját és 500 forintot átadott a fuvarosnak, aki örömében azonnal felült a trágyás kocsira, megfordult és elhajtott.
 
Az esemény anyagi nyertese a félszemű fuvaros lett, mert a két összeg jelentősen nagyobb volt, mint kétheti keresete a tűzifa fuvarozásában. A vőlegény az eset után teljes sebességgel hajtott vissza a menyasszonyos házhoz, ahol elnézést kért a násznéptől, majd közölte, hogy a részleteket a nászút után közölni fogja.
Az esküvői menet - az esemény után - pontosan érkezett a városháza elé.
 
Az esküvői ceremónián én is részt vettem. Amíg az esküvői program lezajlott, be is sötétedett. Közben a lépcső előtt várakozó fogatosok meggyújtották a gyertyával világító kocsilámpákat, melyek misztikus fényt teremtettek az eseménynek. Meglepődtem, amikor láttam, hogy a tanácsháza  és a templom közötti téren mennyi ember várakozik. Csodálatos élmény volt látni a gyertyával kivilágított fogatokat és hallani a lovak patkóinak jellegzetes patkózaját.
 
Sem az előtt, se azóta nem volt ilyen esküvői menet, melynek egyik szereplője voltam. Mert valamikor mi is voltunk valakik.
 
  • Ornyik Sándo,r ny. mezőgazda
  • Lovas kalendárium 2008