Csontsovány lovakat vittek a Vágta showműsorához

2017.09.21 00:31

Az egyik lovasiskola vezetője levelet írt egy másik lovasiskola vezetőjének, mert az utóbbi nemtörődömségből nem eteti rendesen az állatait, amelyek mára teljesen lesoványodtak >>>

Vissza
Vasárnap fellépett a Nemzeti Vágtán a híres lovas kaszkadőr, Tóth Szilárd és csapata, a Győri Ördöglovas Iskola tanulói. Előadásukkal nem volt gond, viszont a trükkökhöz használt lovak csontsoványak voltak, pont úgy néztek ki, mint azok a jószágok, amelyeket felelőtlen állattartók istállóiból szoktak kimenteni az állatvédők.
A lovak állapotát a Lendület Lovasiskola vezetője, Falus Vera tette szóvá egy Tóth Szilárdnak írt nyílt levélben. Az Index megszerezte a Facebook egyik zárt lovas csoportjában közzétett levelet, amelyben Falus számon kéri Tóthot, hogyan van bátorságuk felszerszámozni a csontsovány lovakat, majd közönség előtt ugrálni a csontjaikon.
A közönség állítólag a lovak állapotát azért nem láthatta, mert a műsor alatt az állatokat letakarják. Tóth Szilárdot állattartási gyakorlata miatt már többször is feljelentették az állatvédők a helyi jegyzőnél, de eddig nem szankcionálták az elismert lovas kaszkadőrt.
A lap forrásai szerint Tóth nem spórolásból, hanem nemtörődömségből nem eteti a lovait, ezért kerültek ilyen rossz állapotba.
 
  • Idézet a levélből:
"Nem láttam a produkciótokat, nem is amiatt ragadtam billentyűzetet. A lovaitok kondíciója és ápoltsága az, ami még egy laikusnak is kiszúrta volna a szemét. Egy lovas társam azt mondta a képeket meglátva, hogy az ilyeneket már menteni szokták! Tehát az a kérdésem, hogy ezeket a csontsovány lovakat hogy van bátorságotok egyáltalán fölszerszámozni? Nemhogy ugrálni a csontjaikon?"
Két, bokszban lévő lóról az Index is kapott fotókat, azok alapján tényleg megkérdőjelezhetetlen a lovak soványsága és leharcoltsága. Hogy ezt a nézők miért nem tapasztalhatták, arra Falus azt a magyarázatot adta, hogy a műsorban a legtöbb lovon lepel is volt. Falus más rendezvényeken készült képeket is látott Tóth lovairól. Azt mondta, olyan is elé került már, amelyen a takaró ellenére is felismerhető, hogy el van szakadva a ló ínszalagja.
„A lovak nagyjából 400-600 kilósok, mi úgy szoktunk lovagolni, hogy a lovas súlya ennek 15, maximum 20 százaléka legyen. A ló izomzatán ülünk, de amikor nincs izom egy alultáplált lónál, az pokoli fájdalmat jelent neki, és néha még ketten is ugrálnak a hátán" – érzékeltette Falus, mit jelent egy elhanyagolt állatnak a megterhelés.
Tóth elismert lovas kaszkadőr, szakmai tudását nem kérdőjelezik meg, de az állatai állapota miatt már többször támadták. Falus elmondta, állatvédők már többször feljelentették a jegyzőnél lovast gyirmóti ranchán található állapotok miatt, de eddig mindig lepattantak a kísérleteik, nem szankcionálták Tóthot. Több forrásunk is azt mondta, hogy a trükklovas jó anyagi helyzetben van, nem spórolásból – egy ló önköltsége havi 30-45 ezer forint között mozog – , hanem egyszerűen nemtörődömségből nem eteti a lovakat, amik aztán borzasztó állapotba kerülnek. 
„Felhördül egy lovas, ha olyan állatokat lát, mint amilyenek neki vannak. Nem tartja be azokat az írott és íratlan szabályokat, amelyek egy lótartóra vonatkoznak" – mondta Falus.
Hogy hogyan kerülhettek ilyen lovak a programba, arról a Nemzeti Vágta szervezőit is megkerestük. A kérdéseinkre később részletesen válaszolnak, de annyit elmondtak, hogy nemcsak a Vágta versenyszámaiban induló lovaknál, hanem a műsorban szereplőknél is kötelező állatorvosi igazolást bemutatni.