Új találmány: gyorsabb felépülés lovas baleset után, akár lóháton

2017.07.15 18:04

Sokan esnek le a lóról és szenvednek lovas balesetet, de nem mindenki ötletel utána azon, hogy a gyorsabb felépülés és a mielőbbi ismételt  lóra ülés érdekében valamiféle speciális felszerelést készítsen. Barbara Thompson azonban elengedte a fantáziáját >>>

Vissza

Barbara Thompson a brit Angel Med Ltd. igazgatója egy otthoni lovas balesetben eltörte a kulcscsontját még 2008-ban.
Mivel az angol cég minőségi gyógyászati segédszeközöket és védőfelszereléseket gyárt és forgalmaz nagy választékban, Barbarának  volt tapasztalata a sérülések következményeinek lehetséges  kezelésére. Jól ismertek a hagyományos és újabb rögzítő kötések, speciális fáslik, felkötött kar és egyéb merevítő megoldások. A lassú és fájdalmas gyógyulási folyamat alatt valójában járóbeteg lesz a balesetet, csonttörést szenvedett ember, aki jóideig csak álmodozhat a lovaglásról.
Barbara így emlékezik azokra a időkre:
- Nem akartam beletörődni és minden módon igyekeztem enyhíteni a kínzó fájdalmat és szerettem volna elkerülni a műtétet, ezért aztán összeeszkábáltam egy különleges viseletet. Olyannyira sikerült, hogy  hatékonyan enyhítette a fájdalmamat és sokkal hamarabb felépültem, mint azt korábban gondoltam.
A találmány mérsékelte a sérülések okozta fájdalmat és segítette a gyosabb felépülést. A megoldást annak idején megvizsgálta és hasznosnak  találta két baleseti sérülésekkel foglalkozó sebész professzor, Angus Wallace és Ian Bayley is. A találmány 2010-ben megkapta az innovatív  gyógyászati felfedezéseknek járó Da Vinci díjat.
Ian Bayley és Barbara Thompson

Barbara ezután még évekig dolgozott az ötlet teljes kidolgozásán, tökéletesítésén. Az innováció nyomán aztán megszületett a ClaveBrace névre keresztelt speciális mellény, amely képes a megfelelő helyzetben megtartani a sérült testrészt, s eközben nem gátolja viselőjét az egyéb mozgásban. A gyógyászati segédeszköznek is tekinthető öltözék alkalmazása lehetővé teszi, hogy lóra ülhessen a sérült, így rendkívül hasznos a lovas társadalom számára.
A végeredményhez vezető  fejlesztésben sokat segített a közös munka Tina Canton lovas versenyzővel.
Tina Canton már csak mellényben megy lóközelbe

Tina kulcscsontja egy lovas balestben négy helyen is eltört és ezáltal megszakadt versenyzői pályafutása, visszaesett a kezdő kategóriába. A ló (nem a képen látható) nem sérült meg a balesetben. A versenyző hölgy kulcscsontját megműtötték. Azóta viseli a (fenti) képen látható gyógymellényt.
- Minden vágyam az volt, hogy mielőbb újra lovagolhassak, ezért kipróbáltam a stabil testtartást segítő mellényt - meséli Tina, aki az új viseletnek köszönhetően hamarosan ismét nyeregbe ült. - Nélküle nem lovagolok, viselése megnyugható számomra. Csak felveszem és máris biztonságban érzem magam, ösztönzőleg hat rám, magabiztossá tesz.
A két hölgy együttműködése gyümölcsöző lett. De vajon tényleg nem korlátozza a lovast a szükséges mozgásban? Tina szerint éppen az a lényeg, hogy az ötlet gazdája, a mellény feltalálója is a lovaglás szerelmese.
- Barbara is lovas, ezért pontosan tisztában van azzal, hogy mennyi és milyen mozgásra van szüksége az embernek lovagláskor a nyeregben. Így aztán tényleg nem érzem, hogy korlátozna a mellény a mozgásban - állítja Tina.
A ClaviBrace jótékony hatása a különleges merevítésnek köszönhető, amely átveszi az eltört kulcscsont szerepét, miközben stabilan tartja azt. E biztonságos helyezetben sokkal könnyebben és gyorsabban forr össze a csont. A "kikényszerített" testtartás  stabilizálja a medence és a gerinc helyzetét és erőt kölcsönöz a vállaknak.
A baleseti sebész specialista Mayley professzor is közreműködött e különleges, felsőtestre szabott gyógyászati célú formatervezésben. Együtt dolgozták ki, hogy miként lehet egy speciális mellényszerű viselettel gátolni az összes nem kívánatos mozgást, ugyanakkor minimalizálni az egyéb mozdulatok korlátozását
Tina Canton tehát az első lovas, aki viselte az új találmány eredményeként született spéci mellényt. Elmondása szerint: minden alkalommal felveszi, ha lovak közelébe megy. Ez pedig várhatóan sokáig így lesz, hiszen Tina a versenyzés befejezése után is a négylábúak  mellett szeretne dolgozni, a lovak kiképzésével és a lovasok oktatásával kívá foglalkozni a jövőben