Hölgy a nyeregben: Ha félnék, nem versenyeznék

2017.10.04 22:27

A nyíregyházi Suták Csenge élete a lovak körül forog. Pályafutása eddigi legjobb szezonját futja a nyíregyházi lovas versenyző. A fiatal, mindössze 25 éves zsoké szeptember elején a budapesti Kincsem Parkban megrendezett galoppversenyen My Luck nyergében megnyerte az Imperiál Díjat, de előtte augusztusban még a női lovas világbajnokság lengyelországi futamán is győzött, és így bejutott a Vb döntőjébe, amit novemberben az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabiban rendeznek majd meg >>>

Vissza
Csenge a laikusok számára talán meglepő módon az Imperiál Díjat, és nem a Vb-részvételt tartja eddigi legnagyobb sikerének. – A legrangosabb hazai középtávú, 1600 méteres versenyen tudtam győzni, ráadásul egy magyar tenyésztésű ló nyergében – magyarázta. Nagyon sok külföldről behozott kiváló telivér indul egy-egy ilyen versenyen, de végre van egy olyan magyar ló is, amelyik még azoknál is jobb.
A futamon a 4 éves angol telivér, My Luck volt a favorit, de nem kezdett valami jól, sokáig a vert mezőnyben haladt, és úgy tűnt, hogy nem igen szólhat majd bele az első helyért folyó harcba. Egy pillanatra Csenge fejében is megfordult, hogy ebből bizony baj lehet.
– Az utolsó kanyarban még aggódtam egy kicsit, hogy mi lesz, ha az élen haladó ló végig bírja azt az iramot, amit addig ment, és esetleg nem sikerül utolérni – idézte fel a hajrát. – Aztán négyszáz méterrel a vége előtt elkezdtük a felzárkózást, és amikor már csak két-háromszáz méter volt hátra, tudtam, hogy meg is nyerjük a versenyt...
 
Csenge sorsa tulajdonképpen már születése után, egészen kicsi korában eldőlt, hiszen otthon Nyíregyházán lovak között nőtt fel, így számára természetes volt, hogy ezekkel a nagyszerű állatokkal foglalkozik majd. A szülei jelenleg is Nyíregyházán élnek, a fiatal zsoké, ha teheti, hazalátogat, hiszen kedvenc saját lovai ott vannak. Pokolfajzatra például havonta egyszer felül, többre viszont nem nagyon van ideje, mivel távol a Nyírségtől, Dunakeszin egy lovas tréningközpontban dolgozik, miközben gondolatban talán már egy kicsit az év utolsó nagy versenyén, a november 10-i Abu Dzabi-i világbajnokságon jár.
– A hasonló képességű lovak közül sorsolással döntik majd el, hogy a döntő 12 résztvevője közül ki, melyikkel versenyez – avatott be a részletekbe. – Mivel a lovak szinte egyforma tudásúak, nagy hangsúlyt kap a lovas személye. Alapesetben ugyanis elsősorban a lovak képességén múlik az eredményesség, de így, hogy nincs közöttük nagy különbség, a zsoké szerepe felértékelődik, az lesz a győztes, aki a legtöbbet tudja kihozni a lovából.
 
Csenge esélylatolgatásra nem vállalkozott, azt viszont elmondta, hogy a világbajnoki döntő óriási lehetőség számára. Bekerül a neve a köztudatba, így könnyebben kaphat munkát külföldön is, ahol valamikor a jövőben mindenképpen szeretné kipróbálni magát. Távolabbi célja, hogy itthon bajnok, champion legyen. Ezt a címet az érdemli ki, aki a vasárnaponkénti galoppversenyek közül a szezonban a legtöbbet megnyeri.
 
Arra a kérdésemre, hogy nem fél-e versenyzés közben, hiszen irtózatosan gyorsan vágtáznak ezek a lovak, azt válaszolta, hogy természetesen nem, noha az olykor 60-70 kilométer/órás sebesség valóban félelmetes tud lenni a nyeregben.
– Ha félnék, nem versenyeznék, de az biztos, hogy egy ilyen vágta közben nem túl jó érzés leesni a ló hátáról – mondta. 
  • Takács Tibor
  • Foto: Facebook
  • Forrás: szabolcsihír