Hortobágyi csikós a Nemzeti Vágtán

2017.07.06 22:48

Versenypályává alakították a Mátai Ménes hatalmas kaszálóját. A Hortobágyi Lovasnapok részeként itt rendezi meg július 8-án az első Hortobágyi Vágtát Debrecen városa és a Hortobágyi Nonprofit Kft. Unika és Bordás Ádám csikós nagyon készül a versenyre >>>

Vissza

Szombaton a kishuszárok vágtáján 9-en, a felnőttek versenyén pedig 13-an szállnak nyeregbe. A legjobbak a döntőben is vágtathatnak a pusztán.

A hazai pálya előnyeit kihasználva már a Nemzeti Vágta előfutamára kiépített területen gyakorol Bordás Ádám. A fiatal hortobágyi csikós természetesen Hortobágy színeiben indul majd a versenyen Unika nevű lován. Másfél hónapja már csak a vágtára treníroznak. Ez a verseny ugyanis más lesz, mint a méneshajtás vagy csikós bemutató, amiket a ló és lovasa már megszokott.

- Teljesen más világ az egész. Szerintem a szerencsén múlik, milyen esélyeim vannak. A lovam az jó, de azt nem tudom, hogyan alakul majd a verseny. Bízunk mindenben – hallhattuk Bordás Ádám hortobágyi csikóst.

Mátán az aréna mögött alakították ki a Nemzeti Vágta előfutamának pályáját. A hatalmas szalmabálák nem csupán rusztikus díszletek: megóvják a nézőket, ha az egyik ló esetleg kiugrana a pályáról.

Szombaton délelőtt 11-kor kezdődnek az elődöntők, a döntőkre délután fél 6-tól kerül sor. A kishuszár vágtában kilenc fiatal lovas méri össze tudását, a felnőtteknél tizenhárom település indít versenyzőt. Többek között Debrecen, Hortobágy, Balmazújváros, Nádudvar és Hajdúböszörmény is képviselteti magát a különleges versenyen. A Hortobágyi Vágta az 51. Hortobágyi Lovasnapok egyik fő eseménye lesz.

  • Pálffy Andrea
  • Forrás: dehir.hu

A lovasnapok tavalyi rendezvényein három nap alatt összesen 15 ezren fordultak meg, a vágta miatt idén a szervezők még több embert várnak és igazi fesztiválhangulatot ígérnek.

A fogathajtó, díjugrató, western és a hortobágyi csikósok versenyén túl kulturális programokkal is készülnek.