Kampány a rabszolga állatok felszabadításáért

2017.06.21 14:46

Lovak szamarak és öszvérek milliói dolgoznak megállás nélkül étlen-szomjan a tűző napon, hatalmas terheket szállítva. A testükre erősített, súlyos és extrém méretű rakományt kilométereken át cipelik a piacokra. Mindezt pihenés, árnyék, víz, élelem és időszakos felfrissülési lehetőség nélkül teszik a 21. századi rabszolga állatok >>>

Vissza

A Brooke USA állatvédő szervezet új kampányt kezdett a lovak, szamarak és öszvérek állatkínzásnak minősíthető dolgoztatása ellen. A „Szabadítsuk fel a szamarakat" elnevezésű akció keretében, jelentős pénzügyi támogatással ezúttal is Etiópiára összpontosítanak a szervezők. Az afrikai országban tapasztalható körülmények további sürgős intézkedésekre sarkallták az állatvédőket.

Naponta lovak szamarak és öszvérek milliói dolgoznak megállás nélkül étlen-szomjan a tűző napon, hatalmas terheket szállítva a hátukon. A testükre erősített, súlyos és extrém méretű rakományt hosszú kilométereken át cipelik a távoli piacokra. Mindezt végig a tűző napon, pihenés, árnyék, víz, élelem és időszakos felfrissülési lehetőség néllkül teszik a 21. századi rabszolga állatok.
A végállomásokat jelentő piacokon is mostoha körülmények között, árnyék és víz nélkül várakoznak, hogy aztán éjszaka ugyanúgy megtegyék az utat hazafelé, aztán másnap hajnalban minden kezdődik az elejéről... A víz, az élelem és az árnyék hiánya, valamint a  mérhetetlen fizikai igénybevétel nemcsak állandó megpróbáltatást jelent és kínzó szenvedést okoz az álatok számára, hanem tragikusan magas korai elhalálozással is jár. A leggyakoribb a vízhiány, a kiszáradás miatti kólika okozta elhullás.

A szenvedés csökkentésére  és a halálos betegségek visszaszorítására most közel százezer dollár támogatást nyújt az állatvédő szervezet az etiópiai Bulle és Gedeb környékén működő nagy piacokra dolgozó szamarak tulajdonosai számára, hogy elviselhetőbb körülményeket teremthessenek állataiknak. Az állatvédő szervezet szakembereinek közreműködésével árnyékot teremtő, fedeles pihenő állomásokat alakítanak ki. Egy-egy ilyen helyen egyszerre akár 300 teherhordó állat is tartózkodhat. A szamarak, lovak és öszvérek itt kipihenhetik az egész napos kemény munka fáradalmait, kapnak vizet és eleséget. Így aztán estére kipihenten, felfrissülve indulhatnak hazafelé a piacról.

A kampány során az állatok tulajdonosait is igyekeznek oktatással segíteni, ismertetik a kímélő állattartás módszereit és lehetőségeit, mert csak így lehet elvárni, hogy a megteremtett feltételeket, a fedett pihenőállomásokat megfelelően működtessék a jövőben.

Mivel nem csak az állatok kiszolgáltatottak, hanem a szamarak tulajdonosainak sem mindegy, hogy milyen erőben és egészségi álapotban vannak állataik, az eredmények máris mutatkoznak: a korábbi tapasztalatok szerint sikerül elfogadtatni az újdonságokat, az állatkímélő megoldásokat. Éppen ez adott lendületet az újabb kezdeményezésnek: a korábban az etiópiai Halaba városában felépített pihenőállomások hatására már rövid idő alatt drasztikusan lecsökkent a megbetegedések száma, az állatok túlterhelés okozta elhalálozási aránya pedig 87 százalékról nullára csökkent. Ennek hatására pedig egyre többen belátják a helyi gazdálkodók és állattartók, hogy jó befektetés szamaraik, teherhordó állataik kíméletesebb tartása és önerőből, saját jól felfotott érdekükből is folytatják a hasonló kiszolgáló és állattartó létesítmények kialakítását.