Kiderült, kit gyanúsítanak a csapattársak lovainak benyugtatózásával

2017.09.02 13:24

Bár csak augusztus 30-án kapott nyilvánosságot az eset, hogy egy magyar lovas a válogatott két lovát is benyugtatózta, a szövetség már augusztus 9-e óta vizsgálódott az ügyben. Határozatukból kiderül, ki a szóban forgó személy >>>

Vissza

Mint azt korábban megírtuk, legeredményesebb magyar díjugratónk, Hugyecz Mariann azt állította: egy csapattársa benyugtatózta a magyar válogatott két lovát, és ez a magyarázat arra, hogy nem tudott eredményesen szerepelni a göteborgi Európa Bajnokságon. Ezt a viszgálatok is alátmasztották, egy erős, a lovak idegrendszerére hosszan kiható szert találtak az állatok szervezetében.

A hvg.hu számolt be elsőként arról, hogy a legeredményesebb magyar díjugró, Hugyecz Mariann azt állítja: egy csapattársa benyugtatózta a magyar válogatott két lovát, és ez a magyarázat arra, hogy nem tudott eredményesen szerepelni a göteborgi Európa Bajnokságon. Állítólag egy erős, a lovak idegrendszerére hosszan kiható szert találtak az állatok szervezetében.

A HVG kérdésére a Magyar Lovassportszövetség megerősítette, hogy a göteborgi bajnokságot megelőző pozsonyi versenyen „az egyik, hazánkat képviselő lovas, csapattársa lovának boxából jön ki”, majd a ló rosszul lett, ahogy később egy másik állat is. A versenybíróság elnökével való konzultáció után az FEI (nemzetközi szövetség) állatorvosa vérmintát vett, ennek eredménye nemrég érkezett meg, és valóban mindkét ló esetében pozitív lett.

A szövetség válaszában nem nevezte meg, melyik lovas ellen zajlik a fegyelmi vizsgálat, ugyanakkor megtaláltuk azt az esetet követően meghozott határozatot, amelyből kiderül, kiről van szó. „A pozsonyi világkupán történt eset alapos kivizsgálására” indult fegyelmi eljárás jogerős lezárásáig, valamint „az eset valamennyi ismert körülményének mérlegelése” alapján a lovassport szövetség visszavonta ifjabb Tóth László válogatott keret tagságát” – olvasható a szövetségi döntésben.

A díjugrató szakbizottság határozata alapján ifjabb Tóth László ezért nem indulhatott a göteborgi Európa-bajnokságon, ahol a két érintett csapattárs, Hugyecz Mariann és ifjabb Szabó Gábor ott volt.

A HVG megpróbálta elérni ifjabb Tóth Lászlót az egyik családi cégen keresztül, de sikertelenül, állítólag jelenleg külföldön van. Amint választ kapunk megkeresésünkre, kiegészítjük cikkünket.

Az ügy nem kizárólag sport(emberi) szempontból érdekes, hiszen ez állatkínzás is, ráadásul a szlovák hatóság is nyomozást indított az eset miatt. Ennek fejleményeiről a lovasszövetség már tájékoztatást kért a kinti hatóságtól.
Ifjabb Tóth László egy versenyen (Kép: MTI/Földi Imre)

  • Forrás: HVG