Országomat a lovamért

2014.01.16 23:15

Bábolna parancsnokai közül Fadlallah el Hedad története a legkülönlegesebb: vele született lószeretete 1857-ben hozott a távoli Szíriából Bábolnára, ahol új hazára lelt és később a ménes parancsnoka lett >>>

Vissza

A Bábolnai Arab Ménes az emberiség és a lótenyésztés világkultúrájának különleges értékű történelmi színhelye. Az 1789-ben alapított császári és királyi Bábolnai Ménesben 1816-tól kezdve kizárólag csak arab mének fedeznek. A bábolnai arab lófajta születése tehát csak alig huszonhárom évvel fiatalabb az angol telivér alapításánál.

Bábolna parancsnokai közül Fadlallah el Hedad Mihály története a legkülönösebb, akit vele született lószeretete 1857-ben hozott a távoli Szíriából Bábolnára, ahol új hazára lelt és később a ménes parancsnoka lett.
A mai O’BAJAN arabs fajta törzs ősét, O’BAJAN SENIOR törzsmént a múlt évszázad második felében importálták hazánkba. A gyönyörű telivér arabs mén meg is érkezett a bábolnai állami ménesbe, vérnemesítő hivatásának betöltésére. Igen ám, de a lóval egy barna bőrű fiúcska is érkezett. Nem akart megválni kedvenc lovától, ezért elszökött otthonról és a lóval együtt hajóra szállt. Elhagyta hazáját, családját, hogy imádott lovával maradhasson, melyet kiscsikó korától nevelt, s melynek hátán oly boldogan száguldozta be a sivatagi pusztákat. Fadlallah el Hedad volt a fiúcska neve. Bábolnán csakhamar mindenki nagyon megszerette. A lovászfiúk szép, paszomántos, magyaros egyenruháját viselte, sőt mi több, kardot is felköthetett, pedig a lovászfiúk polgári alkalmazottak voltak, fegyvert csak a katonaállományú méneskari honvédek viselhettek.
Egyszer csak nagy napra virradt a bábolnai ménesbirtok. I. Ferenc József látogatott a ménesbe és egyúttal szemlét is tartott a birtokon. Előírás volt ilyen esetekben, hogy , a lovászfiúk is felsorakoztak a szemléhez.
Az uralkodó szigorúan végigvonult a sorok előtt, és egyszer csak megállt az egyik kis lovászfiúnál.
- Miért visel ez a lovászfiú kardot? - kérdezte számonkérő hangon.
A kérdés jogos volt, mert a kis Fadlallah oldalán ott büszkélkedett, a szabályok ellenére, felcsatolt kard. A következő pillanat több volt, mint drámai. Mindenkiben elhűlt a vér, mert a kisfiú rácsapott teljes erejével az ő kardja után nyúló hatalmas uralkodónak, I. Ferenc Józsefnek, Ausztria császárának, Magyarország apostoli királyának legfenségesebb kezére. Mert ugyebár egy arab harcos fegyveréhez ne nyúljon senki!
Az eredmény nem maradt el, a király ezúttal nagylelkű volt. Elrendelte, hogy a fiút katonaiskolában kell nevelni, államköltségen. Arab neve mellé pedig a keresztségben a Mihály név került, így lett Fedlallah el Hedad Mihály.
A fiúból méneskari tiszt, majd a Bábolnai Állami Ménes parancsnoka, mindenki által tisztelt és elismert lótenyésztési szaktekintély lett.