Lovas show Helsinkiben: lóalomból és trágyából nyerik az energiát a finnek

2017.10.06 01:00

Izgalmas hír jutott el hozzánk: az istállóban keletkező lótrágyából és lóalomból nyert energia teljes egészében fedezi a Helsinki International Horse Show megrendezéséhez szükséges 140 MWh energiát >>>

Vissza
2017. október 18-22. között rendezik Finnország fővárosában a nemzetközi lovas show-t, amely a díjugratók és díjlovasok rangos seregszemléje. Az ötnapos esemény helyszíne a Helsinki Ice Hall, a város jégcsarnoka. Ezúttal azonban fontosabb a csarnokban várható rendezvénynél az, ami az esemény hátterében történik: a színfalak mögött ugyanis olyasmi készül, amit még nem látott a világ. Az energiaellátás különlegessége okán került az őszi finnországi lovas show a világ érdeklődésének középpontjába.
A nagy szabású rendezvény  teljes villamosenenergia-ellátást a Fortum Corporation's Jarvenpaa berendezései szolgáltatják, melyek kizárólag bio-üzemanyagokat égetnek el. A hagyományos erdészeti és faipari hulladékok felhasználása mellett újabban a lóistállókban elhasználódott alom és a lótrágya is szerepel az energiahordozók listáján. A Fortum's HorsePower program keretében a finn cég sikeresen kifejlesztette az istállókban lecserélt alom (szalma, fafogács és főrészpor) és a keletkezett "biotermék" hasznosításának gazdaságos módszerét. Ezt a "lóerőt" Finnországban évek óta sikeresen hasznosítják, főként az ország déli és nyugatiu területein található lovardákban. Újabban bevezették a módszert  a szomszédos Svédországban is, ahol máris közel 3000 ló vesz részt a programban, ennyien termelik az energiát, s ezáltal szép zöld patanyomot hagynak maguk után.
 
Ezt a tudást, vagyis a lóistállókra is alkalmazott innovációt az októberi lovas eseményen demonstrálja a Fortum. A  programjának része az istállók megfelelő kialakítása, a használt alom és a trágya folyamatos és célszerű eltávolítása, a melléktermékek tárolása és felhasználása bioenergiaforrásként. Az istállók kiépítése és üzemeltetése mellett a Fortum vállalta az istállók "megágyazását", vagyis a cég szállítja a lovak alá az utólag jól hasznosítható almot, amely elsősorban fa-alapú (fűrészpor és forgács).
 
A Helsinkiben rendezett esemény alakalmával 250 lovat helyeznek el az istállókban. A lovak almozásából származó használt alom és a keletkezett trágya mennyisége várhatóan 135 tonna lesz. A rendezvény energiaigénye a számítások szerint 140 MWh. A Fortum szakemberei kiszámították, hogy ez az energiamennyiség 14 ló alatt évente keletkezett biohulladék feldolgozásával előállítható. Ebből pedig levezethető, hogy a 250 ló öt nap alatt "megtermeli" a rendezvény teljes villamosenergia szükségletét
 
Már megint ezek a finnek! Milyen tanulsága lehet mindennek egy olyan múltba kapaszkodó lovas nemzet számára, mint amilyen a magyar? Talán az, hogy nem baj, ha szívesen nyilazunk ma is hátrafelé, de az már gond, hogy lövésünk sincs más irányba. Például előre is lehetne célozni. Ahhoz persze előre kellene nézni és látni, merre halad a világ. A jövőt diktálni talán még izgalmasabb is, mint időről időre felmondani a régi leckét. Ráadásul kifizetődő: inkább felfigyel rá a világ és még hasznos is mindannyiunk számára.
Az elmondottakat szemléltető rövid videó is döbbenetes: két ló tartásakor keletkezett melléktermékek energiája, azaz szójátékkal a két "lóerő", fedezi a lakóház fűtéséhez szükséges energiaigényét. (Még a hideg Finnországban is!)
  • B. L.
  • Forrás: Horse Channel és Fortum
Már megint ezek a finnek! Milyen tanulsága lehet mindennek egy olyan múltba kapaszkodó lovas nemzet számára, mint amilyen a magyar? Talán az, hogy nem baj, ha szívesen nyilazunk ma is hátrafelé, hanem  az, hogy lövésünk sincs más irányba. Például előre is lehetne célozni. Ahhoz persze előre kellene nézni és látni, merre halad a világ. A jövőt diktálni talán még izgalmasabb is, mint időről időre felmondani a régi leckét. Ráadásul kifizetődő: inkább felfigyel rá a világ és még hasznos is mindannyiunk számára. 2017. október 18-22. között rendezik Finnország fővárosában a nemzetközi lovas show-t, amely a díjugratók és díjlovasok rangos seregszemléje. Az ötnapos esemény helyszíne a Helsinki Ice Hall, a város jégcsarnoka. Ezúttal azonban fontosabb a csarnokban várható rendezvénynél az, ami az esemény hátterében történik: a színfalak mögött ugyanis olyasmi készül, amit még nem látott a világ. Az energiaellátás különlegessége okán került az őszi  finnországi lovas show a világ érdeklődésének középpontjába.
A nagy szabású rendezvény  teljes villamosenenergia-ellátást a Fortum Corporation's Jarvenpaa berendezései szolgáltatják, melyek kizárólag bio-üzemanyagokat égetnek el. Mivel a hagyományos erdészeti és faipari hulladékok felhasználása mellett újabban a lóistállókban elhasználódott alom és a lótrágya is szerepel az energiahordozók listáján. A Fortum's HorsePower program keretében a finn cég sikeresen kifejlesztette az istállókban lecserélt alom (szalma) és a keletkezett "biotermék" hasznosításának gazdaságos módszerét. Ezt a "lóerőt" Finnországban évek óta sikeresen hasznosítják, főként az ország déli és nyugatiu területein található lovardákban. Újabban bevezették a módszert  a szomszédos Svédországban is, ahol máris közel 3000 ló vesz részt a programban, ennyien termelik az energiát, s szép zöld patanyomot hagynak maguk után.
Ezt a tudást, vagyis a lóistállókra is alkalmazott innovációt az októberi lovas eseményen demonstrálja a Fortum. A  programjának része az istállók megfelelő kialakítása, a használt alom és a trágya folyamatos és célszerű eltávolítása, a melléktermékek tárolása és felhasználása bioenergiaforrásként. Az istállók kiépítése és üzemeltetése mellett a Fortum vállalta az istállók megágyazását, vagyis a cég szállítja a lovak alá az utólag jól hasznosítható almot, amely elsősorban fa-alapú (fűrészpor, forgács).
A Helsinkiben rendezett esemény alaklmával 250 lovat helyeznek el az istállókban. A lovak almozásából származó használt szalma és a keletkezett trágya mennyisége várhatóan 135 tonna lesz. A rendezvény energiaigénye a számítások szerint 140 MWh. A Fortum szakemberei kiszámították, hogy ez az energiamennyiség 14 ló alatt évente keletkezett biohulladék feldolgozásával előállítható. Ebből pedig levezethető, hogy a 250 ló öt nap alatt "megtermeli" a rendezvény teljes villamosenergia szükségkletét. 
 
Már megint ezek a finnek! Milyen tanulsága lehet mindennek egy olyan múltba kapaszkodó lovas nemzet számára, mint amilyen a magyar? Talán az, hogy nem baj, ha szívesen nyilazunk ma is hátrafelé, hanem  az, hogy lövésünk sincs más irányba. Például előre is lehetne célozni. Ahhoz persze előre kellene nézni és látni, merre halad a világ. A jövőt diktálni talán még izgalmasabb is, mint időről időre felmondani a régi leckét. Ráadásul kifizetődő: inkább felfigyel rá a világ és még hasznos is mindannyiunk számára.