Lovas vadászatok

2013.12.12 23:15

Az egyik legrégebben űzött lovas sportok a lovas vadászatok.  Ezek lényege, hogy lóhátról kutyákkal szarvasra, nyúlra vagy rókára vadásznak, s közben nem használnak lőfegyvert, a kopók végeznek az áldozattal. A sportélményt a természetes akadályokkal nehezített tereplovaglás adja, melynek során a lovasok a kutyák nyomában lovagolnak a vad után. A kopók a szag után mennek, őket a falkanagy vezetésével követi a vadásztársaság.
Az eredeti falkavadászat napjainkban egyre ritkább, helyét a vadászlovaglás foglalja el, ahol kopók nélkül lovagolnak az előre kijelölt, körülbelül 20-25 km hosszú, terepakadályokkal és természetes ugrásokkal nehezített pályán.
A róka helyett általában egy kiemelkedően lovagló lovászt „üldöznek” a lovasok. A nyertes az, aki megkaparintja az üldözött lovas vállára erősített rókafarkat. A vadászlovaglás a II. világháború után vette át a falkasportok helyét. Íratlan szabályai vannak, melyek betartása mindenkire kötelező.
Magyarországon a nyolcvanas években újra éledezni kezdett, s napjainkban egyre több helyen rendeznek vadászlovaglást. S talán még több helyen vállalnák e szép és izgalmas lovassport felkarolását, a lovasvadászatok iránt érdeklődő vendégek fogadását, ha kellőképpen ismernék a történetét, szabályait, sajátosságait a honi lovasok és a lovasturizmusban érdekelt szervezők.
Ebben kíván segítséget nyújtani Nagy Imre: Lovas vadászatok című könyve. A szerző alaposan utána járt a témának, a gondos gyűjtőmunka mellett sokrétű személyes tapasztalatot is szerzett idehaza és külföldön egyaránt. A könyv felöleli a téma teljes történetét, ismertetve eredetét, a hozzá kapcsolódó hagyományokat, szokásokat, a verseny előírásait és szabályait.
A következő fejezetcímek tájékoztatnak a kötet tartalmáról:
Előzmények és a múlt - A falkavadászat lényege - Vadászrend és tisztségviselők - Megjelenés - Hogyan viselkedjünk? - Társaink a kopók - A lovakról - Falkázás egykor (az aranykor) - Vonszolékos vadászat -  Kopók helyett rókalovas - A hajsza.

ISBN 963 85847 5 0. Méret: A/5. Terjedelem: 120 oldal. Kivitel: puha fedél, fóliázva, ragasztó kötés. Illusztráció: 89 fotó és ábra.

Ára: 980 Ft.

Vissza