Lovas világszámmal kápráztat a 16 éves Kevin

2018.01.09 21:32

A manézs mindig is a káprázat, a közönség lenyűgözésének a színtere. Ám olyan nagyon ritkán fordulhat elő, hogy egy 16 éves fiú világrekordot döntsön >>>

Vissza
Nagyszabású gálaműsorral indult hétfőn a Budapest Cirkuszfesztivál. A nyitónap szenzációja a 16 éves Richter Kevin világcsúcsa. A Richter család generációkra visszamenően állatokkal foglalkozik, a fiú édesapja különböző lovas számokkal járja a világot.
Richter Flórián és fia, Kevin. Az egész család a cirkusznak él (Fotó: Zsolnai Péter)
 
– Három-négy éves koromban kezdtem gyakorolni és hat-hét éves korom óta már a porondon vagyok – mondta Richter Flórián, a családi cirkusz igazgatója.
 
A bemutató előtti főpróbán is sikerrel gyakorolták a világszámot. Kevin egyszerre 20 lovat ural, ilyet még nem csináltak a manézsban (Fotó: Zsolnai Péter)
 
– A fiam is így nőtt fel. A hortobágyi csikós bemutatókon lehet olyan produkciót látni, hogy valaki két lovon terpeszben állva hosszú száron három másikat vezet maga előtt. A monte-carlói cirkuszfesztiválon eddig ezt maximum 15 lóval tudták bemutatni. Mi egy éve készülünk hasonlóra, de húsz lóval. Ezzel tisztelgünk Philip Astley, a modern cirkusz megalapítója előtt, aki 250 évvel ezelőtt körbefuttatta a lovait és a megtekintésükért pénzt szedett. Kevin 16 éves és nagyon ügyes. Két nagy termetű lovon áll majd és ahogy a manézsban körbelovagol, hátulról átfut köztük egy harmadik, aminek a hátáról felkapja a hevedert és úgy lovagol tovább, amíg az összes, tehát további 17 lóét össze nem szedi. Ehhez nagyon biztosan kell állnia, kell egy jó időzítés, szét is kell nyomni a két lovat, hogy átférjen köztük a harmadik, de ne távolodjanak el túlságosan egymástól, nehogy közéjük essen. A húsz ló felett végül egyszerre így „uralkodni”, az világszám – mondta Richter Flórián.
A Fővárosi Nagycirkuszban rendezett fesztivál a modern cirkusz megszületése előtt tiszteleg (Fotó: mti)
 
A lovak színre és fajtára különbözőek. A hátasokat a világ más-más tenyészeteiből szerzik be, és legalább egy év kell ahhoz, hogy kiderüljön, milyen adottsággal rendelkeznek. Ennek alapján kerülnek a helyükre, amit meg is jegyeznek.
 
– Ha valamelyik tévedne, azt a többiek „rossz néven veszik” és visszaüldözik a helyérére – árulta el a családi cirkusz igazgatója.
Astley a modern cirkusz megteremtője
 
A MODERN CIRKUSZ
  • A modern cirkusz gyökerei egészen a XVIII. századi Angliáig nyúlnak vissza. Itt született meg ez az új, szórakoztatást forradalmasító műfaj. Philip Astleyt tartjuk a modern cirkusz megteremtőjének: elsőként ő ötvözte egy előadásban az állatidomítást, az ügyességi mutatványokat és a bohózatot, megteremtve ezzel a cirkuszművészet alapjait.
  • Forrás: Bors