Két magyar lány lóháton a sivatagban

2019.04.07 22:46

Egy fiatal váraljai testvérpár, Letícia és Csenge lovaikkal vágtatták át az arab sivatagot. Nem riadtak meg semmitől, hiszen a magyar lovas nép, így néhány homokdűne nem jelenthet akadályt >>>

Vissza
A 19 éves Szösz Letícia és 16 esztendôs Szösz Csenge évek óta a lovassport szerelmesei. Nemrégiben arra vállalkoztak, hogy megmérettetik magukat egy sivatagi lovasversenyen, a távoli Egyesült Arab-Emírségekben, Abu-Dzabi dűnéi között.
A 19 éves Szösz Letícia és 16 esztendôs Szösz Csenge évek óta a lovassport szerelmesei. Nemrégiben arra vállalkoztak, hogy megmérettetik magukat egy sivatagi lovasversenyen, a távoli Egyesült Arab-Emírségekben, Abu-Dzabi dűnéi között.
– Családi örökségnek tekinthető, hogy gyerekkorunk óta a lovaglás az életünk. Korábban már háromszor indultam ezen a versenyen. Először nem sikerült célba érnem. Tavaly a 98. helyen végeztem a 275 induló közül, míg idén a 101. lettem, de immáron 313-an álltak rajthoz – meséli a Borsnak Letícia, aki azért is lehet magára büszke, mivel Európából összesen 40-en indultak, közülük pedig fiatal kora ellenére ő lett a negyedik.
A verseny 160 kilométeres volt
 
Letícia és Csenge két hónapot fordított a felkészülésre. Nem volt könnyű dolguk: a Mecsek melletti, Tolna megyei Váralja településén élnek, ahol azonban korántsem olyanok a körülmények, mint a 30 fok feletti, homokdűnés sivatagban, így a helyiek értelemszerűen hendikeppel indultak. Próbáltak az alföldi homokos földeken felkészülni, de a téli hideg hátráltatta őket.
Csenge (balra) és Letícia
 
– A lovakat Párizsba vittük, onnan utaztak repülővel a verseny helyszínére. Volt majd egy hét felkészülési időnk odakint. Én egy tizenkét kéves arab telivérrel, Szilajjal álltam rajthoz, akivel sokat edzettem. Anyukám és apukám volt a kísérőm. Csenge egy Németországban trenírozott lóval, Serpával érkezett, akinek gondozói is jöttek – újságolja.
Letícia és kitartó paripája a sivatagi verseny végén
 
A verseny 160 kilométeres volt, szünetekkel körülbelül tíz óra lovaglást tett ki. A kísérők minden lépésüket nyomon követték, hiszen a lovas és a ló egészsége mindennél fontosabb volt. A forróság mindenkit megviselt. Minden kör után orvosok vizsgálták a lovakat. Csenge lova biztonsági okok miatt a hajrához közeledve feladni kényszerült a versenyt. Letícia és Szilaj azonban bírta a homokdűnék strapáját, és végül sikeresen célba ért, ami hatalmas siker. A fiatalok a jövőben sem állnak majd le, továbbra is hosszú távú futamokon mérettetik meg magukat.
Letícia Szilaj nyergében (balra) ül, mellette Csenge, aki Serpával vágott neki a hosszú útnak
 
  • R. K.
  • Forrás: BORS