Mit lát a ló és mit lát a lovas? + VIDEÓ!!!

2017.07.12 19:59

Különleges francia animációs filmet mutattak be a lovak látásának illusztrálására. A ló látásának szemléltetésére készült videó egyben azt is megmutatja, hogy milyen különbséggel érzékeli a környezetét a ló és lovasa >>>

Vissza

A ló látásmódja eltér az emberétől. Ennek alapvető oka, hogy az emberrel ellentétben,  ló szeme inkább oldalt helyzkedik el. Ezáltal a ló lényegesen szélesebb képet lát lovasánál. Az ember mindent két szemével egyszerre lát mindent, vagyis teljes egészében binokuláris látása van. Ezzel ellentétben a lónak oldalra monokuláris a látása, csupán előre (egy keskeny sávban) látja mindkét szemével egyszerre a tájat. Ráadásul az orruk előtt közvetlenül van egy kisebb méretű holttér, amelyet egyáltalán nem látnak. Hátrafelé szélesebb ez a „vak mező".
Tehát a ló majdnem az egész horizontot belátja, hiszen 340 fok esik a látómezejébe, de nem azonos módon. Maga előtt mintegy három-négy méter távolságból látja a legjobb képet, mert ez a terület  mindkét szem látómezejébe beleesik. Ezen a területen nagyon éles képet lát mindenről.  Mivel a jobb és a bal oldalon a ló  csak egy-egy szemmel érzékel, itt a kép nem éles, viszont  nagy területet képes belátni.  A mozdulatlan dolgokat rosszul látja, viszont a legkisebb mozgást is azonnal érzékeli nagy távolságból is. A ló háta mögött található egy nem túl széles holttér, amelyet alaphelyzetben egyik szem sem lát. Ugyanilyen csak lényegesen kisebb holttér van közvetlenül a ló orra előtt is.  Érdemes még megjegyezni, hogy a lovak által érzékelt színskála iskülönbözik az emberétől.
Mindezek alapján bizony nehéz elképzelni, hogy miként is látja lovunk a környező világot. Ebben segít a tudományos alaposságal készített komputeres animáció. Ez a videó segít nekünk, hogy egy kicsit a ló szemével is lássuk a lovaglás közben elénk táruló környezetet. A képernyőn felső részén futó kép azt mutatja, amit a lovas lát, vagyis az ember szemével látjuk a dolgokat. A jóval szélesebb alsó mező egyidejüleg a ló látását mutatja.
A biológus kutatók és a látványtervező grafikusok sikeres közös munkáját dícséri a videó, amelyet a lovak és lovasok oktatására szakosodott francia Haras de la Cense intézet tett közzé a napokban. Ez a szemléletes illusztráció minden bizonnyal segíti majd a lovak viselkedésének alaposabb megértését. Ezáltal Könnyebb felismerni, hogy a különböző helyzetekben miért viselkedik úgy a ló, ahogy éppen viselkedik.

 A videón  sok egyéb mellett például az is kiválóan érzékelhető és követhető, hogy a ló jobban lát a sötétben, mint a hátán ülő ember. E szerint valószínűleg tévedés azt hinni, hogy a ló egyszerűen csak félénk, tart a sötétedéstől. Előfordulhat ugyanis, hogy nem ösztönösen fél, hanem lát valamit a fák vagy bokrok tövében, amit a lovas szeme nem képes felfedezni.
Teljes képernyőre kinagyítva látható igazán jól a videón a különbség a ló és a lovas látása között.

  • Forrás: Horse Channel (Leslie Potter)