Ozzie, a félelmetes izlandi póni + VIDEÓ!

2017.08.27 08:37

Az izlandi származású, de Kanadában élő ló imádja a túrázást, lovasával nyugodtan járja a terepet. A kellemes séták jó hatással vannak Ozzie lelki állapotára. Közvetlen környezetében mindenki  bűbájosnak és elbűvölőnek tartja az izlandi lovat. Valamilyen titokzatos okból azonban nem osztják ezt a véleményt maradéktalanul a túrázások alkalmával Ozzie elé kerülő lótársak >>>

Vissza

Ozzie egy bűbájos izlandi ló,  az a robusztus pónifajta, amely egy átlagos felnőttet is könnyen elbír, s kis testmérete ellenére inkább a lovak és nem  a pónik között szokták emlegetni.  Ozzie tehát izlandi származású, de Kanadban élő ló. Imádja a túrázást, lovasával nyugodtan, lazán járja a terepet.
Ezek a kellemes séták mindannyiszor jó hatással vannak Ozzie lelkiállapotára. Így aztán nem is csoda, hogy közvetlen környezetében mindenki elbűvölőnek tartja az izlandi pónit. Valamilyen titokzatos okból azonban nem osztják ezt a véleményt maradéktalanul a túrázások alkalmával Ozzie elé kerülő lótársak. Ők sok esetben szemmel láthatóan borzalmasnak, sőt ijesztőnek találják Ozzie barátunk külsejét, valami vészjóslót látnak hobó megjelenésében.
A lenti videón pontosan látszik, hogy miről van szó: a filmre vett túrarészlet igazolja, hogy egyes lovak szemében Ozzie félelmetes látványt nyújt. A szemből érkezők meglepődnek, megtorpannak, sok esetben igyekeznek nagy ívben elkerülni a kicsi, de erős izlandit...

Izlandi ló

  • Kevés fajta dicsekedhet olyan fokú fajtatisztasággal, mint az izlandi, melynek tenyésztésébe csaknem 1000 éven át nem vittek be más fajtát. Ezeket a pónikat tartják a későbbi Shetland-, Highland- és Connemara-pónik elődjeinek is.
  • Az izlandi ló barátságos, tanulékony és könnyen kezelhető, emellett lelkes és magabiztos. Kisgyermekek alatt, vagy terápiás oktatásban is kiváló társ, emellett jól ugrik. Mivel Izlandon nincsenek ragadozók, az izlandi pónik nem mondhatók félősnek. Figyelmesek, felbecsülik a veszélyt és csak ezután cselekszenek.
  • A három alapjármódon – lépés, ügetés és vágta – kívül még a tölttel (négyütemű gyorslépés), és passz-szal (poroszkálás) is rendelkeznek.  A tölt és a poroszkálás nagyobb biztonságot nyújtanak az egyenetlen terepen. A tölt lépéssorrendje ugyanaz, mint a lépésé, tiszta négyütemű jármód. Mivel hiányzik a lebegőfázis, a lovast nem rázza, hanem kellemesen ringatja. Ez a rendkívül kényelmes jármód tette az izlandi pónit annyira népszerűvé hazáján kívül is.

Az izlandó lóról részletesebb ismertető lovas lexikonunkban olvasható >>>