Versenylovakba fektetett milliárdok

2019.03.02 17:16
Arany vagy műtárgy? Részvény vagy ingatlan? az igazán menő milliomosok versenylovakba fektetnek >>>
Vissza
Tavaly ősszel tartották az USA Kentucky államában található lósportkomplexumban, Keenelandben az egyévesek vásárát, ahol a befektetők összesen 377 millió dollárt, átszámítva több mint százmilliárd forintot költöttek el angol telivér fajtájú versenylovakra. Persze mindenki azt szeretné, hogy ez a befektetése megtérüljön, ehhez pedig az kellene, hogy a megvett csikók a jövőben igazi pénzgyárakká váljanak. 
Mongolian Saturday, az októberi Breeder's Cup Turs Sprint győztese a Keeneland versenypályán (Lexington, Kentucky). Fotó: Rob Carr/AFP
 
Tavaly 27 lóért fizettek több mint egymillió dollárt, háromért pedig több mint kétmilliót a világhírű vásáron. A legdrágább állat 2,4 millió dollárért kelt el, ami rekordnak számít a piacon. Összesen pedig 377 millió dollár és több mint háromezer ló cserélt gazdát. 
 
Persze ha valaki belenyúl, akkor nagyot lehet szakítani: a 2018. év sztárjának számító Justify például megnyerte a galoppsport Grand Slamjének számító amerikai Triple Crownt (a Kentucky Derbyt, a Preakness Stakest és a Belmont Stakest), aminek köszönhetően jelenleg 75 millió dollárt ér, miközben egyévesként 500 ezret fizettek érte. 
 
Fotó: MARIO TAMA/AFP
 
  • Már az is milliókba kerül havonta, hogy van
Az persze nem újdonság, hogy a lóverseny elsősorban a milliomosok szórakozása, és magas költségei miatt a lótartás is ide sorolható. Az igazán jó, díjnyertes állatokért több százezer dollárt fizetnek ki, de ezeknél a havi fenntartási költség is több tízezer dollárra, vagyis több millió forintra rúghat. 
 
A klasszikus olimpiai lovassportok (díjlovaglás, díjugratás és a military néven is ismert lovastusa) mellett kimondottan társadalmi esemény a lovaspóló is, ami ráadásul a kínai milliárdosok körében is egyre népszerűbb lesz. És akkor még nem beszéltünk az Ascoti Derbyről (Royal Ascot), ami az Egyesült Királyság legfontosabb társadalmi eseménye évről évre. Azonban a pénzt tekintve ezek mind eltörpülnek a Kentucky Derby mellett, ami 1875 óta az amerikai milliomosok, művészek, celebek gyűjtőhelye. 
 
Justify és trénere, Bob Baffert idén májusban Baltimore-ban. Fotó: Rob Carr/AFP
 
Persze korántsem csak amerikai milliomosok ölik a pénzüket versenylovakba, a Business Insider cikke szerint a tavaly őszi vásáron 27 lovat vett összesen majdnem 20 millió dollárért Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, a verseit Fazza néven publikáló milliárdos, az Egyesült Arab Emirátusok alelnöke, az ország trónörököse. A közel-keleti milliomos hét olyan állatra is lecsapott az aukción, melyekért egymilliónál is többet kellett fizetnie. Persze nem véletlen a nagybevásárlás, hiszen ő a világ egyik legnagyobb befektetője a versenylovak piacán, hatalmas istállót tart fenn. A jelek szerint a testvére is kedvet kapott a hobbihoz, ő 12 millió dollárt fizetett 19 lóért. 
 
Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, azaz Fazza, Dubai koronahercege megcsókolja Thunder Snow nevű lovát a Dubai World Cupon aratott győzelme után, 2018. március 31-én. Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP
 
  • 90 százalék a bukás esélye
Azért nem kell azonnal rohanni milliós lovakat venni, viszonylag kicsi az esély arra, hogy egy új Justify jöjjön ki az idei felhozatalból. Sőt, a Team Valor istálló vezére korábban a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a vásárlások 90 százaléka veszteséggel végződik, úgyhogy szerinte csak azoknak érdemes belevágni ebbe a befektetésbe, akik imádják a sportágat. 
 
A piacnak kialakultak jellegzetességei, mindenki igyekszik maximalizálni az esélyeit. A csődörökért például alapesetben többet fizetnek, mint a kancákért, sokan pedig azért vesznek egy-egy vásáron több lovat, hogy nagyobb esélye legyen a sikernek. Persze ahogy a kutyáknál, úgy itt is nagyon sokat számít a pedigré, a vérvonal, ez az árat is növeli. Sokan arra esküsznek, hogy megvárják, amíg a ló versenytapasztalatot szerez, nem veszik meg rögtön egyévesként, bár ebben az esetben fennáll a veszélye, hogy ha sorra nyeri a versenyeket, akkor csak drágán lehet megszerezni. 
 
Az utolsó (tavaly őszi)i amerikai árverés bevétele egyébként a 75 éves történelem során a negyedik legnagyobb volt, az egymillió feletti leütések száma pedig megduplázódott az előző (2017-es) évhez képest. A szervező szerint ez egyrészt az erős fizetőképes keresletet jelzi, amely hajlandó kockázatot vállalni, másrészt viszont azt, hogy erős volt a tavaly őszi felhozatal lovakból.
 
  • Overdose és a magyar pálya
2008. május 20-án a németországi Baden-Badenban fölényes rajt–cél győzelemmel robbant be a nemzetközi lósport élvonalába az európai sportsajtóban akkor a magyar csodaménként emlegetett Overdose, amelyet Mikóczy Zoltán szlovák állampolgárságú üzletember két évvel korábban mindössze 3 ezer eurónak megfelelő angol fontért vásárolt meg az angliai Newmarketben. A fénykorában 3,5-4 millió euróértékűre tartott angol telivér még 2008 őszén lesántult egy műhiba-sorozat következtében. 2009-ben egy darabig úgy tűnt, sikeres volt a gyógyulás, de a budapesti verseny kivételével  már sosem érte el többé csúcsformáját.
 
Overdose hátán belga zsoké, mellette magyar idomárja és munkalovasa a Kincsem Parkban 2009. április 19-én. Fotó: STR/AFP
 
Pedig 2010-ben 1,5 milliárd forintos törzstőkével Overdose Vagyonkezelő Kft. is alakult a nemzetközi galoppvilágban egyébként viszonylag kevéssé értékelt rövid távokon sikeres mén formába hozására. A cégben 10-10 százalékos tulajdonos volt az OTP Bank NyRt., a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., a Közgép Zrt., a Demján Sándor-féle Euroinvest Zrt., valamint a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. is. A telivér még visszatért első nagy sikerének helyszínére, de 2010 szeptemberében a Baden-Badenben rendezett Group 2-es versenyen csak hetedikként ért célba. (A lósportban a Group 1 a nemzetközi mezőnyű kiemelt, a Group 2 az erős ellenfeleket felvonultató, de kevésbé jelentős, a Group 3 pedig a nemzeti szinten érdemleges versenyeket jelöli.) 
 
A Magyarországon celebekkel vetekedő médiasztárnak számító, politikai felkarolása után „nemzeti értékként” kezelt telivér ezután árnyéka volt önmagának, 2012 végén visszavonultatták és tenyészmén lett Németországban, ahol 2015 júliusában, mindössze 10 éves korában elpusztult. 
 
Overdose példája sok szempontból kivételesnek számított: a lóverseny és úgy általában a ló mint befektetés Magyarországon ugyanis korántsem akkora üzlet, mint a nagyvilágban. A hazai tulajdonosok ugyan forintban tízmilliókat is fektetnek a versenylovak vásárlásába, tréningjébe és versenyeztetésébe, de legfeljebb a Pozsony-Bécs-Belgrád háromszögben aratnak kisebb, pénzügyileg is mérhető, de leginkább a nullszaldóra elegendő sikereket.
 
  • GOALIEATH
  • Qubit.