Kezdődik a Royal Ascot, a világ legnagyobb lóverseny-rendezvénye

2017.06.20 10:04

Jún. 20-án kezdődik a királynő neves lóversenye, a Royal Ascot, amely a legismertebb brit sportesemény és Európa nívós lóversenye. Az ötnapos lóverseny olyan társadalmi esemény, ahol a brit előkelőségek mellett nagy számban képviselteti magát a nemzetközi sztárvilág is >>>

Vissza

Az ötnapos királyi lóversenysorozat olyan társadalmi esemény, ahol a brit előkelőségek mellett nagy számban képviselteti magát a nemzetközi lovas- és sztárvilág is. Kétségkívül ez a világ legnagyobb megmérettetése a versenylovak, a zsokék és a női kalapok számára. A kalapokról és ruhákról mindenesetre egyelőre látványosabb képeket lehet találni, többet lehet tudni, mint az idei versenyről.

II. Erzsébet királynő családja körében minden évben részt vesz az eseményen, melyre a jegyeket általában már több hónappal előre elkapkodják. A Royal Ascot-on szigorú öltözködési szabályok vannak érvényben. A királyi páholyba, a Royal Enclosure-be a férfiak kizárólag fekete vagy szürke zsakettben és cilinderben léphetnek be, a hölgyeknek pedig kötelező a kosztüm vagy koktélruha, díszes kalappal. A páholyon kívül is az elegáns megjelenés az elvárt, a látogatók között kizárólag öltönyös férfiakat, és kosztümös-kalapos hölgyeket láthatunk.

Az Ascot történelme egészen 1711-ig vezethető vissza, ekkor építették meg Anna királynő ötlete nyomán az ascoti mezőn a nyitott lóversenypályát. Az első futamot 1711. augusztus 11-én rendezték, „Őfelsége Nagydíj” néven, melyre 6 évesnél idősebb lovak nevezhettek. Hét ló versenyzett a 100 guinea összdíjazású futamon, mindegyikük 76 kilónyi súlyt cipelt.  Ez a verseny még nem nagyon hasonlított arra, amit manapság az Ascot-on látni lehet. A hét ló mindegyike English Hunter volt, és ezek a lovak meglehetősen különböznek azoktól a gyors telivérektől, melyek manapság versenyeznek az Ascot-on. A verseny három 6.437 méteres futamból állt, jócskán próbára téve a lovak állóképességét.

Az, hogy a mai formájában mikor alakult ki pontosan a Royal Ascot, nem ismert. Valószínűleg idővel, folyamatosan alakult, ki nem volt egy konkrét időpont, mikor bevezették a találkozó mai formáját. Az biztos, hogy először 1768-ban volt először négynapos a rendezvény, de mai formáját valószínűleg a Gold Cup 1807-es bevezetése idején nyerhette el.  A Gold Cup a mai Royal Ascot legrégebbi versenye, ahol a győztes egy arany trófeát kap, melyet meg is tarthat. Összesen három olyan futam van csak, melynek nyertesei megtarthatják a győzelemért kapott kupát: a Gold Cup, a The Queen’s Vase, és a The Royal Hunt Cup. Az összes többi futamban évről évre ugyanazt a trófeát adják át a győzteseknek.

Az évszázadok során a Royal Ascot a világ egyik leghíresebb versenyévé vált, évente több mint 300.000 ember látogat Berkshire-be a Royal Ascot hetében. Ezzel Európa leglátogatottabb lóversenye az ötnapos fesztivál, amelyet az idén június 20-24. között rendeznek. A hagyomány szerint összesen 30 futamot rendeznek, és az öt nap mindegyikén legalább egy Group 1 versenyt is láthat majd a közönség. A világ minden részéről érkező versenyzőket mintegy ötmillió font pénzdíj várja, ami átszámítva csaknem 2 milliárd forintnak felel meg.

Három helyszínre lehetett jegyet vásárolni, amíg lehetett kapni. A jegy ára függ a helyszínektől és attól is, hogy melyik napra szól. Az idén 37 font és 80 font között voltak a jegyárak.  Ez körülbelül megfelel az átlagos londoni színházjegyek árának.

A rangos eseményre a fogadási irodák mellett a divattervezők is készülnek. Ugyanis a befutókra szóló tippek népszerűségét talán csak a divattervezők ötleteinek népszerűsége közelíti meg. Sőt, a hölgyek esetében minden valószínűség szerint meg is előzi a kalapok és ruhák iránti érdeklődés a befutók sorrendéjének előzetes latolgatását. Nem véletlen, hiszen a férfiak jórészt csak szürke és sötét öltönyök között válogathatnak, míg a hölgyek dúskálhatnak a gazdag és színes kínálatban.

Az idén is így van ez: már hónapok óta igyekeznek felhívni a figyelmet ajánlataikra a ruhaköltemények tervezői. Itt most kedvcsinálónak bemutatunk néhányat az utolsó napok last minute ajánlatai közül. Árakkal most nem molesztálnánk senkit, talán csak annyit jegyeznénk meg, hogy félmillió forintból már egész csini kalapot, ruhát vagy lábbelit vehetünk az ascoti bulira. Megmutatni pedig a legjobb alkalmat az esemény harmadik napja (június 22.) ad, amely a hölgyek napja és ilyenkor a futamok közötti idő legnagyobb részt a különleges kosztümökről és kalapokról szól.