Maratoni futás ló és ember között + VIDEÓ!

2017.06.16 12:59

Az idén a ló nyerte az emberrel szemben a hagyományosan megrendezett maratoni futást. A Man vs Horse Marathon egy évente  Walesben rendezett erőnléti futóverseny >>>

Vissza

A 2017. június 10-én megrendezett idei Man vs Horse Marathon versenyen elsőként Rheidol Petra ért célba, a hátán Iola Evans lovassal, két óra és 30 perc alatt teljesítve a huszonegy mérföldes távot. A futók közül Owen Beilby lett az első, aki 2 óra 50 perc alatt küzdötte le a távolságot.

Ennek a különleges, ember és ló köztötti versenynek immár 37 éves története van. Ezalatt mindössze kétszer (2004-ben és 2007-ben) sikerült az embernek legyőznie a lovat. A lovak alap helyzetben, normál körülmények között természetesen gyorsabban futnak az embernél, bizonyos szempontok alapján és bizonyos körülmények között azonban mégis lehet esélye az embernek egy ilyen hosszú távolságon. Az ember ugyanis képes megfontoltabban, átgondoltan beosztani az erőforrásait, energiáját egy ilyen nagy kitartást és hosszú erőkifejtést igényló helyzetben, a speciális terepen megrendezett versenyben.
A verseny távja (21 mérfölt) majdnem annyi, mint az igazi marathon verseny 26,2 mérföldes távolsága. A futam Llanwrtyd Wells-ben, a Neaudd Arm nevű sörözőtől indul. Ez a pub volt az a hely, ahol megszületett a különleges verseny gondolata 1980-ban. Az történt ugyanis, hogy néhány helybéli polgár között  vita alakult ki a ló és az ember teljesítő képességéről, futásban elérhető teljesítményéről. Akkor pattant ki a verseny ötlete, és ezzel megszületett a máig tartó hagyomány.
A futam során keresztül kell gázolni vízfolyásokon, lejtőn felfelé és lefelé is kell haladni, s közben egészen szűk ösvények is nehezítik a mozgást. A terepviszonyok mellet az idén az időjárás is nehezítette a versenyzők dolgát, szeles és esős viszonyok között, olykor sárdagasztó futásban volt részük lovaknak és embereknek egyaránt. Jól mutatja mindezt a versenyről készült és az alábbiakban látható videó is.
Már most szóba került: jövőre is megrendezik a versenyt és remélik, az időjárás sokkal kegyesebb lesz és kedvezőbb körülmények között mérhetik össze képeségeiket a kétlábú és négylábú versenyzők.

  • Forrás: Horse Chanel