Nemzeti Lovasakadémia és Tudásközpont

2018.03.18 00:50
Nemzeti Lovasakadémia és Tudásközpont kezdi meg munkáját, az akadémia hároméves képzést nyújt élménylovasoknak és lovasszakembereknek >>>
Vissza
Gőblyös-Valentínyi Katalin, az akadémia igazgatója közleményében azt írta, a képzés májusban kezdődik, jelentkezni az akadémia honlapján, a nemzetilovasakademia.hu oldalon lehet. Kiemelték, a Nemzeti Lovasakadémia magas szintű elméleti és gyakorlati tudást is biztosít tanítványainak. A képzés a klasszikus nemzeti hagyományokra épül, a magyar lovas elődök évezredes tudását továbbadva.
A közlemény szerint az akadémia elméleti és gyakorlati oktatói olyan lovasszakemberek, akiknek több évtizedes szakmai múltjuk és tapasztalatuk van. Szaktudásuk felöleli a lovas és lókiképzési ismeretek teljes körét, az edzői hálózat pedig lefedi az ország teljes területét és a határon túli területeket is.
 
Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Lovasakadémia nem csupán oktatási intézmény. Tagjai évek, évtizedek óta kutatják a magyar nemzeti hagyományokat, az elődök örökségét, hogy így továbbvigyék, megújítsák, újra nemzetközi hírűvé tegyék a magyar lovaskultúrát. A kutatómunka eredményét a Nemzeti Lovasakadémia Tudásközpontjában teszik közzé.
Munka a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában – fotó: Nemzeti Lovasakadémia 
 
A Nemzeti Lovasakadémia Központja a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában található, Budapesttől 33 kilométerre, az M7-es autópálya mellett.
 
A Nemzeti Lovasakadémia hitvallását és céljait a honlapján ismerteti. Ebből idézünk egy részletet:
 
“Minden lovas csak addig tud eljutni lovával, amilyen a saját képzettsége. Jól képzett lovat és ezáltal a lóval való harmóniát csak a kiképzéselmélet részleteivel tisztában lévő, ugyanakkor a gyakorlati fogásokra is felkészített lovas képes megvalósítani. Ezért a Nemzeti Lovasakadémián egyenlő hangsúlyt helyezünk az elméleti és a gyakorlati képzésre, továbbá a személyre szabott edzésekre és az egyéni fejlődésre.
 
Az Akadémia létrehozását a lovaskultúra jelenkori változása is motiválta. A ló egyre inkább családtaggá válik, ezért a lovasok döntő többsége nem a versenyeken elért eredményekre áhítozik, hanem a saját lovával megélt harmóniára.
 
A klasszikus (iskolajármódok lovaglására is képes) stílus egyre gyorsabban terjed világszerte, s ebben az új trendben a könnyed magyar stílus a „legdivatosabb“. Olyan csillagállás közeledik, amikor a hagyományos magyar lovaskultúra lesz az etalon, s ezt nekünk, magyaroknak kell elsősorban követnünk.”
Pillanatkép – Kajászó-Szentpéterpuszta Lovarda – fotó: Nemzeti Lovasakadémia