Fesztivállal ünnepel a 190 éves Kincsem Park

2017.07.01 23:30

Június 30-án megkezdődött a háromnapos Derby és Kincsem Film Fesztivál. A programsorozat célja a lovassport népszerűsítése. A Kincsem Parkban megelevenednek a romantikus produkció jelenetei: a lóvásártér és a bál, valamint a színészek kulisszatitkokat árulnak el a forgatásról >>>

Vissza
  • Idén ünnepli 190. évfordulóját a magyar lóversenysport

A lófuttatás Rómában komoly hagyományra tekint vissza, már az ókori olimpiákon is nagy népszerűségnek örvendtek a kocsiversenyek. A modern kori versenyzés pedig az 1750-es évektől indult Angliából.

Az első Derbyt 1780-ban Epsomban futották. Egy évvel korábban a Jockey Club elnöke, Sir Charles Bunbury és Lord Derby úgy döntöttek, hogy versenyt hirdetnek mének és kancák számára. A lófuttatás nevét pénzérme feldobásával döntötték el, és a szerencse Lord Derbynek kedvezett. Az 1876. évi Derby érdekessége, hogy egy Magyarországon született, a kisbéri állami ménesben tenyésztett Kisbér nevű ló lett a befutója.

Hazánkban – angol mintára ‒ gróf Széchenyi István honosította meg a lóversenysportot. A legnagyobb magyar nagyon korán felfedezte az ebben rejlő gazdasági és társadalmi lehetőséget. 1815 őszén tanulmányúton járt Angliában, ahol nagy hatást gyakoroltak rá az angol tréningelési módszerek és a telivérek. Hazatérése után az alábbi gondolatokat fogalmazta meg:

  • „Angliában csupán három dolog az, amit az embernek véleményem szerint meg kell tanulnia: az alkotmány, a gépek és a lótenyésztés.”

Célja volt, hogy a katonaságot szolgáló magyar félvéreket az angol telivérekkel nemesítse, mert csodálta a remek eredményeket produkáló lovakat. A sport iránti szenvedélye egyre nőtt: első ménesét 18 angol lóval alapítja meg Nagycenken, 1821-ben elkészítette az első versenyszabályzatot, egy év elteltével pedig futtatási engedélyt kért a császártól. Az első magyar lófuttatásra 1827. június 6-án került sor az Üllői és Soroksári út között elterülő síkon. A pályát a legnagyobb magyar személyesen jelölte ki. A megmérettetésen a befutó Babiéka nevű kancája lett. A hazai versenyeknek egészen 1880-ig az Üllői és Soroksári út közötti terület adott otthont.

Mint azt Pécsi István elmondta, az akkori versenyszabályok alapvetően nagyon hasonlítottak a mai szabályokhoz. Hozzátette: már akkor rájöttek a súlykülönbözet jelentőségére, és 1827-ben a méneket és kancákat külön futtaták, hiszen 1600 méteren 1 kg 1 lóhosszt jelentett. Mind a mai napig azokon az alapokon nyugszik a lóversenysport szabályzata, amivel Széchenyi elindította hazánkban ‒ mutatott rá a Kincsem Park ügyvezető igazgatója.

A hazai lóversenyzést az 1827-ben megalakult Pályafutási Társaság ‒ amely 1830-ban az Állattenyésztő Társaság nevet vette fel ‒ alapozta meg. A tagok tenyésztéssel, versenyzéssel foglalkoztak, és egyre nagyobb teret nyertek a fogadások is. Az 1870-es év igazi áttörést jelentett: francia mintára bevezették a totalizatőrt. A lóversenyiroda megjelenésével a fogadás már nem a gazdagok kiváltsága volt, így egyre több pénz áramlott a sportba, amelynek növekedett a színvonala – részletezte Pécsi István.

A magyar galoppsport három nagy lovat tart számon: Kincsem, Imperiál és Overdose.

Kincsem (2017). Forrás: Fórum Hungary/Szabó Adrienn

Blaskovich Ernő kancája, az 1874. március 17-én született Kincsem minden idők legeredményesebb állata. Kettő és ötéves kora között 54 versenyen indult, és mindegyiket győzelemmel zárta. Igazi csodának számított, hogy 1878. augusztus 1-jén a Goodwood Cupon is győzelmet aratott. Az angolok a verseny előtt mégis csak a harmadik favoritnak tartották - noha addigra 30 győzelem állt a kanca háta mögött. Elképzelhetetlen volt számukra, hogy Anglián kívül lehet olyan állatot nevelni, ami megveri az ő lovaikat… ‒ értékelte a szakértő a teljesítményt.

Derby és Kincsem Film Fesztivál

Június 30. és július 2. között századelős hangulat fogadja majd az érdeklődőket a Derby és Kincsem Film Fesztiválon. A Kincsem Park rendezvénye megidézi a lóverseny aranykorát, amikor ez volt a legrangosabb szórakozási lehetőség: találkozóhely, sport és játék is egyben. Megelevenednek a romantikus produkció jelenetei: az érdeklődők belecsöppennek a lóvásári jelenetbe, bekapcsolódhatnak a Kincsem keringőbe, de kipróbálhatják a kardforgatást is Blaskovich Ernővel.

Kincsem (2017) - Kincsem keringő. Forrás: Fórum Hungary/Szabó Adrienn

A színészek kulisszatitkokat árulnak el a forgatásról. Kovács Lehellel (Mike Madden) pénteken, Gáspár Tiborral (Otto von Oettingen) pénteken és szombaton, Keresztes Tamással (Gerlóczy) szombaton és vasárnap, Nagy Ervinnel (Blaskovich Ernő) szintén szombaton és vasárnap lehet majd találkozni. A két nap során gólyalábasok, zsonglőrök és artisták szórakoztatják a vendégeket, a gyermekeket pedig többek közt körhinta, pónilovaglás és kézműves sarok (forgó és fűzfasíp, valamint játékbaba készítés, agyagozás, gyertya hajtogatás) is várja.

Aki alkalomhoz illő, elegáns ruhában és kalapban érkezik a fesztiválra, pikniktakarót kap ajándékba. A hétvégén a legelegánsabb férfi és nő közül a zsűri fogja eldönteni, kik lesznek az idei Derby női- és férfi Divatmustrájának győztesei. Szombaton Bárdosi Ibolya, a Kincsem Film jelmeztervezője, vasárnap pedig Lakatos Márk stylist lesz a zsűri elnöke.

Szombaton és vasárnap a szervezők 21.00-tól a kertmoziban levetítik Herendi Gábor rendező romantikus produkcióját.

A film nagyban segít az idén 190 éves magyar lóversenysport népszerűsítésében – hangsúlyozta Pécsi István. Az ügyvezető igazgató kifejtette: idén már az áprilisi galopp szezonnyitón 25 éves látogatói csúcs dőlt meg.

Fejlesztések a Kincsem Parkban

Az elmúlt évtizedben a Kincsem Parkban komoly fejlesztések zajlottak. Ahhoz, hogy ismét a világ élvonalába kerüljön a magyar lóversenysport, tökéletes feltételeket kell teremteni a versenyzők és lovak számára is. Ezt célozták az utóbbi időszakban végbement beruházások is, amelyek során az új ügetőpálya, a szintetikus galopp-pálya és a gyeppálya gyakorlatilag topversenypályává alakult át ‒ közölte Pécsi István. Kiemelte: felújították az időmérő rendszert, a tranzit istállókat, az Alagi Lóversenypálya és Tréningközpontot, de a környezet is megszépült, játszótér készült a gyermekek számára.

A Kincsem Park 2016-ban 1,3 milliárdos fogadási forgalmat bonyolított le, idén pedig 2,5 milliárd forintos forgalomra számítanak. A szakember hangsúlyozta, 2021-ben az intézmény ad otthont a rangos, Lovas Európai Játékoknak.

  • Forrás: orientpress.hu